Kannattaako kotisivut yrityksellesi tehdä itse vai tilata ammattilaiselta? Tämän artikkelin luettuasi tunnet suosituimmat ilmaiset kotisivuratkaisut ja tiedät, ovatko itse tehdyt sivut oikea ratkaisu yrityksellesi.
Sopivatko ilmaiset kotisivut yrityksellesi?
Osa pienyrittäjistä harkitsee tekevänsä kotisivut yritykselleen itse säästääkseen sivuston hankkimiskustannuksissa. Joillekin yrityksille tämä voikin olla hyvä valinta, kun taas useimmat yritykset hyötyvät enemmän ammattilaisen tekemistä verkkosivuista.
Jos taas mietit vielä, onko itse tehty sivusto oikea valinta yrityksellesi, tämän artikkelin luettuasi tiedät enemmän itse tehtyjen verkkosivujen hyvistä ja huonoista puolista sekä erilaisista ilmaisista kotisivuratkaisuista.
Jos haluaisit tehdä nettisivut yrityksellesi itse, nämä asiat sinun on hyvä tietää:
+ Ilmaisilla sivuilla pääset alkuun ilman kustannuksia
Varsinkin juuri aloittaneella yrityksellä saattaa olla suuri tarve säästää kaikessa missä suinkin voi, joten ajatus ilmaisista kotisivuista voi olla hyvin houkutteleva.
Mikäli yrityksesi budjetti ei salli rahallista investointia kotisivuihin, itse tehdyt ilmaiset sivut voivat olla kelvollinen ratkaisu. Jos tuoreella yrityksellä on vähän rahaa, mutta paljon ylimääräistä aikaa, sen ajan voi käyttää hyödyksi kotisivujen parissa.
+ Et maksa ominaisuuksista, joita et tarvitse
Sivujen tekeminen itse voi sopia yrityksellesi myös silloin, jos sivuston sisällöt ja hakukonenäkyvyys eivät ole sinulle tärkeitä, vaan yrityksesi kotisivut ovat vain paikka, josta olemassa olevat kontaktit löytävät yhteystietosi.
− Sivujen tekeminen vie aikaa
Kotisivujen tekeminen voi olla huomattavan aikaa vievä projekti, varsinkin kun joudut todennäköisesti opettelemaan kokonaan uuden järjestelmän sitä varten.
Vaikka suosituimmat ilmaiset kotisivualustat on yleensä tehty melko nopeiksi ja käyttäjäystävällisiksi, sivujen tekemiseen ja hiomiseen voi ensikertalaiselta tai tietotekniikkaa heikommin osaavalta tekijältä silti mennä kauan.
− Joudut kirjoittamaan itse sivujen tekstisisällöt
Sivuston tekstisisältöjen tuottamiseen täytyy varata runsaasti aikaa. Usein tekstien kirjoittamiseen kuluukin enemmän aikaa kuin itse sivujen rakentamiseen.
Hyvät sisällöt ovat sivujen tärkein elementti sekä hakukonenäkyvyyden että potentiaalisten asiakkaiden ostopäätösten kannalta, joten niihin pitää myös panostaa kunnolla.
− Et välttämättä saa kaikkea tarvitsemaasi ilmaiseksi
Ilmaiset kotisivualustat auttavat käyttäjiä sivujen ulkoasun ja perusrakenteen luomisessa, mutta monet sivujen toiminnallisuudet tai elementit saa käyttöön vasta lisämaksusta tai ne täytyy hankkia muualta.
Esimerkiksi yrityksen logo vaatii yleensä graafisen suunnittelijan palveluita, ja monimutkaisempiin ominaisuuksiin kuten varauskalenteriin tai verkkokauppaan tarvitaan maksullisia lisäosia. Myös sivujen hakukoneoptimointi saattaa vaatia ulkopuolista apua.
Jos ilmainen kotisivu tuntuu parhaalta ratkaisulta yrityksellesi, jokin seuraavista maksuttomista vaihtoehtoista voisi sopia sinulle:
1. WordPress
Alunperin blogeja varten suunniteltu WordPress on maailman suosituin kotisivujen julkaisujärjestelmä. Sille on tarjolla valtava valikoima erilaisia valmiita teemoja, joiden avulla sivuista saa tehtyä hyvin erilaisia. Kuka tahansa pystyy tekemään WordPressiin omia teemoja ja lisäosia, joten niitä löytyy WordPressille paljon enemmän kuin millekään muulle ilmaiselle alustalle.
Teemoissa on yleensä valmis layout, joka määrittää, miltä valmiit sivut tulevat näyttämään. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse välttämättä omata taiteellista silmää saadakseen miellyttävän näköiset kotisivut. Parhaissa teemoissa käyttäjä pääsee muokkaamaan sivujen rakennetta ja ulkoasua vapaasti.
Monet wordpressin teemoista ovat maksullisia, mutta tarjolla on myös paljon tyylikkäitä täysin ilmaisia teemoja. Tarjolla oleviin ilmaisiin teemoihin voit tutustua muun muassa WordPressin omilla verkkosivuilla.
WordPressistä on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa:
- WordPressin omilla palvelimilla toimiva wordpress.com
- wordpress.org, josta käyttäjä lataa WordPressin ja hankkii sillä rakentamilleen sivuille domainin ja palvelintilat muualta
WordPress.com:in ilmaisessa versiossa käyttäjän sivuilla ei ole omaa domainia, mutta päivittämällä palvelun maksulliseen versioon sivuille saa uniikin domainin. Itse käytämme aina wordpress.orgista ladattua WordPressiä, ja ylläpidämme asiakkaiden sivut erillisillä pilvipalvelimilla.
Helpotkotisivut.fi tekee asiakkaidensa verkkosivut WordPressin monipuolisella Elementor-rakentajalla ja Hello-teemalla, joilla sivuista pystyy tekemään juuri sellaiset, kuin asiakas tarvitsee. Kyseessä on maksullinen teema, mutta asiakkaamme saavat sen sivuilleen käyttöön ilman lisämaksua.
2. Webnode
Webnode on kansainvälinen palvelu, jonka suosittu kotisivutyökalu löytyy myös suomenkielisenä. Webnode on helppokäyttöinen verkkosivualusta, jossa käyttäjä valitsee haluamansa valmiin sivupohjan ja lisää sen päälle omat sisältönsä. Webnodella käyttäjä pystyy aika helposti tekemään yksinkertaisia sivuja, mutta vähänkään vaativampiin sivuratkaisuihin se soveltuu huonosti.
Webnoden ilmaisessa versiossa kotisivuille ei tule omaa domainia, vaan sivuston URL-osoitteen loppuun lisätään aina webnode.fi tai webnode.com. Webnoden maksullisissa sivupaketeissa käyttäjä saa domainin ensimmäiseksi vuodeksi kaupan päälle.
3. Wix
Wix on Webnodea monipuolisempi työkalu, jonka käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Wixin valmiiden sivupohjien valikoima on hyvin laaja, ja käyttäjä pystyy myös muuttamaan sivupohjien eri elementtien sommittelua mieleisekseen. Wixin suurin vahvuus onkin juuri sen joustavuus, mutta laajempiin tai monimutkaisempiin sivustoihin kuten verkkokauppoihin se ei ole paras valinta.
Myös Wixissä käyttäjän täytyy päivittää maksulliseen versioon, jos haluaa sivuilleen oman domainin. Wix tarjoaa maksullisen palvelun käyttäjille domainin vuodeksi ilmaiseksi.
4. Weebly
Ilmaisista kotisivualustoista Weebly on yksi helppokäyttöisimpiä. Weeblyssä kotisivut rakennetaan visuaalisella rakentajalla, jossa käyttäjä voi hiirellä raahata elementit paikoilleen. Valitettavasti sivuston layoutia ei kuitenkaan pääse muokkaamaan yhtä vapaasti kuin esimerkiksi Wixissä, joten yritykset eivät saa sivuistaan täysin itsensä näköisiä.
Weeblyssäkin oman domainin käyttö sivuilla vaatii päivittämistä johonkin palvelun maksullisista versioista.
5. Squarespace
Squarespacessa sivut rakennetaan valmiiden teemojen päälle, mutta alustan teemavalikoima on huomattavasti rajallisempi kuin vaikkapa WordPressissä. Squarespacella pystyy silti tekemään näyttäviä sivuja suhteellisen helposti, ja järjestelmä on nopea oppia.
Myös alustalle tarjolla olevien lisäosien määrä on paljon pienempi kuin WordPressissä, mutta Squarespace vastaa itse kaikista palvelussa käytettävistä lisäosista, joten niiden toimintavarmuus on erittäin hyvä.
Voit myös tehdä itse vain osia sivuistasi
Jos haluat säästää yrityksesi kotisivuissa, mutta pelkäät, ettei aikasi tai osaamisesi riitä sivujen rakentamiseen alusta loppuun itse, voit myös jättää osan sivuprojektista ammattilaisille.
Voit esimerkiksi kirjoittaa itse kaikki sivuston sisällöt, ja tilata sivut ammattilaiselta. Jos taas sivuston luominen käy sinulta helposti, mutta hyvien tekstien tuottaminen ei ota sujuakseen, voit käyttää sisältöjen kirjoittamiseen sisällöntuotannon ammattilaista.
Kauttamme voit myös hankkia WordPressin ilmaiseksi alustettuna Elementorin Hello-teemalla, jolla voit itse rakentaa sivujasi ilman koodausosaamista.
Maksat ainoastaan domainista 20 €:n vuosimaksun sekä pilvipalvelimista 15 € kuukaudessa. WordPressin Elementor-rakentajan ja Hello-teeman käyttö sisältyy hintaan, mikä tarkoittaa että säästät 49 $/v lisenssikustannukset.
Mikä kotisivuratkaisu on paras valinta yritykselleni?
Mietitkö vielä, haluatko rakentaa itse yrityksesi kotisivut vai käyttää mieluummin alan ammattilaisten apua? Tarjoamme sinulle maksuttoman konsultaatiopuhelun, jossa käymme yhdessä läpi yrityksesi kotisivutarpeet ja autamme sinua löytämään yrityksesi budjettiin ja tilanteeseen sopivimman kotisivuratkaisun.