Tiedätkö, miten blogipostaus ajastetaan tai miten avainsanoja kannattaisi hyödyntää, kun kirjoittaa uutta blogitekstiä? Artikkelin luettuasi saat vastauksen näihin kysymyksiin ja pari muuta hyvää vinkkiä yritysblogin julkaisemiseen.
Ohjeita blogin julkaisemiseen WordPress-kotisivuilla
Blogin kirjoittaminen yrityksen nettisivuilla on loistava tapa pyrkiä vaikuttamaan sivujen hakukonenäkyvyyteen sekä tarjota uusille ja vanhoille asiakkaille mielenkiintoista sisältöä. Tähän artikkeliin kokosimme 4 hyödyllistä käytännön ohjetta, jotka unohtuvat helposti, kun julkaistaan blogia yrityksen WP-kotisivuilla.
1. Avainsanojen valitseminen
Yritysblogin tarkoituksena on tarjota ensisijaisesti hyödyllistä sisältöä lukijoille, mutta yhtä lailla yrityksen nettisivujen hakukonenäkyvyys on hyvä motivaattori blogiartikkeleiden kirjoittamiseen.
Hakukoneet arvostavat sivustoja, jotka tarjoavat tasaisesti uutta mielenkiintoista sisältöä lukijoilleen. Blogi on ehkä yksinkertaisin tapa tuottaa nettisivuille uutta sisältöä ja sisällyttää sinne runsaasti yrityksen hakukonenäkyvyyden kannalta olennaisia avainsanoja.
Jokainen artikkeli kannattaa kirjoittaa pitäen mielessä tietty avainsana, jolla blogipostauksen halutaan löytyvän esimerkiksi Googlesta. Kun blogi on yrityksen kotisivujen yhteydessä, blogiartikkelit auttavat parantamaan luonnollisesti myös kotisivujen näkyvyyttä. Käytännössä näitä avainsanoja tulisi sisällyttää sekä artikkelin otsikkoon että leipätekstiin. Hyvät avainsanat liittyvät usein esimerkiksi yrityksen tarjoamiin palveluihin tai niihin termeihin ja lausekkeisiin, joilla kyseisiä palveluita etsitään.
Hyvien avainsanojen selvittämisessä kannattaa hyödyntää Googlen ilmaista Avainsanojen suunnittelijaa. Työkalulla voi helposti selvittää eri avainsanojen hakumäärät sekä kuinka kilpailtuja sanat ovat ja miettiä sitä kautta mille avainsanoille olisi järkevintä kirjoittaa omat blogiartikkelinsa.
Suunnittelijan avulla voi myös kätevästi tarkistaa, mitä avainsanoja kilpailijat ovat nettisivuillaan käyttäneet ja hyödyntää myös niitä omissa artikkeleissaan. Käytännön ohjeet Avainsanojen suunnittelijan käyttöön löytyvät artikkelistamme “Ota Keyword Planner avuksi sisällönsuunnitteluun”.
2. Blogitekstin ajastaminen
Bloggaamisessa yksi olennaisimmista asioista on säännöllisyys. Se auttaa paitsi yrittäjää myös lukijoita sitoutumaan blogiin. Postaustahti voi yhtä hyvin olla kerran kuussa tai kerran viikossa, mutta tärkeintä on sitoutua julkaisemaan postaus säännöllisesti, mieluiten jonain tiettynä päivänä. Tällä tavoin sivustovierailijoiden määrä kasvaa, kun lukijat osaavat odottaa uuden artikkelin ilmestymistä säännöllisin väliajoin.
Etenkin tiheään ilmestyvien postausten kirjoittaminen voi helposti jäädä muiden kiireiden alle. Siksi artikkeleita kannattaa suunnitella sekä kirjoittaa varastoon jo etukäteen ja ajastaa niiden julkaiseminen. Tällä tavoin blogin julkaisun ei tarvitse kärsiä myöskään esimerkiksi loman aikana.
WordPress-sivustolla blogin ajastaminen on helppoa: Kun artikkeli on kirjoitettu ja valmis, klikataan vain oikean reunan valikosta Julkaise heti ‑kohdasta “Muokkaa”. Sen jälkeen valitaan ajankohta, jolloin postauksen halutaan ilmestyvän ja klikataan “Ajasta”.
3. Metatekstien kirjoittaminen
Kolmas tärkeä ohje on lisätä metaotsikko ja metakuvaus jokaiseen blogiartikkeliin. Metaotsikko ja ‑kuvaus ovat tärkeitä, koska ne näkyvät Googlen hakutulossivulla ja kertovat hakijoille kyseisen sivun sisällöstä.
Artikkelin metaotsikkoon ja ‑kuvaukseen tuleekin kirjoittaa selkeästi (ja käyttäjiä ajatellen myös houkuttelevasti), mistä sivulla on kyse. Metaotsikkoon on tärkeää sisällyttää myös sivun tärkein avainsana. Otsikosta ei kuitenkaan kannata tehdä avainsanalistaa (ts. luetella peräjälkeen kaikkia mahdollisia avainsanoja).
Metaotsikko ja ‑kuvaus on helppo kirjoittaa WordPressiin saatavilla olevalla Yoast SEO ‑lisäosalla, joka on asennettu valmiiksi kaikille asiakkaidemme nettisivuille. SEO-kohta löytyy kunkin artikkelisivun alaosasta. Metaotsikkoon (SEO title) tulee automaattisesti artikkelin otsikko, mutta sitä on mahdollista myös muokata. Metakuvaus-kohtaan (Meta Description) kirjoitetaan puolestaan pidempi kuvaus sivun sisällöstä. Otsikon ja kuvauksen ollessa optimaalisen mittaisia niiden alla oleva viiva muuttuu vihreäksi.

4. Otteen ja artikkelikuvan lisääminen
Metaotsikon ja ‑kuvauksen lisäksi artikkeliin kannattaa aina lisätä myös ote, joka on niin ikään lyhyt kuvaus artikkelin sisällöstä. Ote tulee näkyviin kyseisen artikkelin kohdalle blogisivun listausnäkymään. Ote-kenttä, johon ote kirjoitetaan, löytyy artikkelisivulta heti Yoast SEO ‑kentän alapuolelta.

Otteen oheen artikkeleista tulee blogin pääsivun syötteeseen näkyville artikkelikuva, joka näytetään niin ikään blogilistauksessa. Artikkelikuvan lisääminen unohtuu helposti, sillä WordPressissä se pitää aina lisätä erikseen, vaikka blogiin olisikin jo lisännyt blogitekstin alussa näkyvän pääkuvan. Artikkelikuva kannattaa lisätä aina, koska se tulee näkyviin myös silloin, kun artikkeli linkataan someen. Kuvallinen postaus erottuu esimerkiksi Facebookista helpommin ja herättää lukijoiden mielenkiinnon todennäköisemmin kuin pelkkä teksti.

Artikkelikuva on helppo lisätä artikkelisivun oikeasta reunasta kohdasta “Artikkelikuva”. Kuva voidaan ladata artikkeliin joko mediakirjastosta tai koneelta.