Yritysbloggaaminen ja sisältömarkkinointi ovat olleet tapetilla jo pitkään. Blogin aloittaminen voi kuitenkin monista tuntua liian haastavalta. Nyt me vastaammekin: Kannattaako se oikeasti? Millaisista aiheista olisi hyvä kirjoittaa? Ja kuinka usein artikkeleita pitäisi oikein julkaista?
Sisältömarkkinoinnista
Kirjoitimme pari viikkoa sitten sisältömarkkinoinnista. Tuosta säännöllisestä ja monikanavaisesta sisällön tuottamisesta, jossa katse on perinteisemmästä mainonnasta ja nettisivujen sisällöntuotannosta poiketen käännetty yrityksestä asiakkaaseen ja asiakaskohderyhmään.
Sisältömarkkinoinnin keskeisin idea on herättää asiakkaiden mielenkiinto yritystä kohtaan tarjoamalla säännöllisesti heitä viihdyttävää, kiinnostavaa ja aidosti hyödyttävää (ilmaista) sisältöä. Tässä artikkelissa paneudumme siihen, miten sisältömarkkinointia voitaisiin lähteä käytännössä toteuttamaan.
Aloita sisältömarkkinointi bloggaamalla
Sisältömarkkinointia voidaan toteuttaa hyvin erilaisilla tavoilla, esimerkiksi erilaisten videoiden, somesisältöjen, podcastien, ladattavien oppaiden ja webinaarien muodossa. Yksi helposti lähestyttävimmistä tavoista, joskaan ei vaivattomimmista, on yritysblogin aloittaminen. Mutta miksi juuri bloggaaminen?
Siihen on kolme selkeää syytä. Ensinnäkin, se on äärimmäisen kätevä tapa tarjota viihdyttävää ja hyödyllistä tietoa lukijoille, esimerkiksi erilaisten vinkkien muodossa, ja samalla herättää lukijoiden mielenkiinto myös yritystä kohtaan. Toiseksi blogi on erittäin tehokas keino tehdä yrityksen asiantuntijuus näkyväksi ja vakuuttaa lukijat yrityksen osaamisesta. Ja kolmanneksi, se on ehdottomasti paras tapa tuottaa yrityksen kotisivuille säännöllisesti uutta sisältöä, jota hakukoneet rakastavat.
Vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle
1. Aiheita yritysblogiin?
Blogiaheiden keksiminen voi alkuun tuottaa päänvaivaa. Mistä ihmeestä sitä sitten kirjoittelisi? Aiheita suunniteltaessa tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon kohderyhmä (joka pitää tietysti ensin määritellä) ja kirjoittaa aiheista, jotka voisivat kiinnostaa heitä.
Yrityksen tuotteista ja palveluista ei kannata liian teknisesti tai pelkästään mainosmielessä kirjoittaa blogiin, sillä nämä tiedot asiakkaan pitäisi löytää muualta nettisivuiltasi. Sen sijaan kannattaa kirjoittaa mieluummin aiheista, jotka liittyvät laajemmin toimialaasi.
Kattoremontteja tarjoavan yrityksen ei siis kannata kirjoittaa postausta käyttämästään tiivistysmassasta, mutta esimerkiksi käytännön vinkit siihen, milloin ja miten kattoa tulisi itse huoltaa tai mistä tunnistaa, että katto pitäisi uusia, voisivat kiinnostaa potentiaalisia asiakkaita. Näin kattoremonttiyritys voisi tarjota hyödyllistä tietoa lukijoille ja päästä samalla tuomaan esille omaa asiantuntemustaan ja vahvistamaan potentiaalisten asiakkaiden luottamusta yritystä kohtaan.
On hyvä pitää mielessä, ettei blogiartikkelia kannata täyttää piilomarkkinoinnilla, vaan luottaa ennemmin siihen, että asiakkaille hyödyllinen sisältö hyödyttää pitkällä tähtäimellä myös yritystä. Yritysblogiin ei siis kannata kirjoittaa itsestään, vaan miettiä mikä asiakkaita oikeasti kiinnostaa. Hyviä aiheita löytyy tyypillisesti esimerkiksi asiakkaiden usein esittämistä kysymyksistä.
Erilaiset listat ovat myös hyvä tapa tuottaa sisältöä blogiin. Listat tuovat vaihtelua leipätekstiin, ne ovat usein helpommin omaksuttavia ja tarjoavat nopeita vastauksia kiireisten lukijoiden kysymyksiin. Sisäilmamittauksia tarjoava yritys voisi esimerkiksi kirjoittaa artikkelin, jossa olisi listattuna 5 tyypillistä merkkiä sisäilmaongelmista. Putkipinnoituksia tekevä yritys voisi puolestaan kirjoittaa 10 syytä, miksi valita putkipinnoitus perinteisen putkiremontin sijasta. Listoja kannattaa kuitenkin hyödyntää kohtuudella, jotta ne eivät kärsi inflaatiota.
Aiheiden suunnittelussa katse kannattaa suunnata ensisijaisesti kohderyhmän tarpeisiin, mutta myös avainsanat pitää ottaa huomioon, jotta kukaan ylipäänsä voisi löytää tiensä tekstien pariin. Bloggaajan kannattaa siis miettiä, millä avainsanoilla haluaisi blogitekstin löytyvän hakukoneista ja millä hakusanoilla uskoisi lukijoiden etsivän artikkelin tarjoamaa sisältöä ja sisällyttää näitä avainsanoja artikkeliin.
Avainsanojen suunnittelussa ei kuitenkaan kannata turvautua pelkkään mutuiluun, vaan hyödyntää myös ilmaista avainsanasuunnittelijaa. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että käyttää avainsanoja vain siinä määrin, kun ne sopivat luonnolliseksi osaksi tekstiä.
Pidätkö lukemastasi? Haluaisitko lisää kiinnostavaa sisältöä?
2. Käytännön vinkkejä tekstien tuottamiseen
Tekstin tuottaminen kannattaa aina aloittaa rakenteen suunnittelulla. Pääotsikon ja väliotsikoiden kirjoittaminen on yksinkertaisin tapa hahmotella artikkelin rakennetta ennen kirjoittamista. Kannattaa kuitenkin muistaa tarkistaa otsikot vielä uudestaan siinä vaiheessa, kun koko teksti on valmis. Ytimekkäät otsikot, jotka kuvaavat selkeästi kunkin luvun sisältöä toimivat parhaiten ja tekevät tekstistä helpommin silmäiltävän.
Otsikoinnin lisäksi kannattaa suunnitella myös artikkelin linkissä näkyvä teksti. Siihen kannattaa pyrkiä sisällyttämään artikkelin tärkeimmät avainsanat mielenkiintoa herättävässä muodossa.
Tekstikappaleet kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä, ja ottaa huomioon, että blogia luetaan usein myös puhelimen näytöltä. Muutaman virkkeen mittaiset kappaleet eivät ole liian raskaita pieniltäkään ruuduilta luettaviksi. Liian lyhyet kappaleet (parin lauseen mittaiset) saattavat kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti tekstin sujuvuuteen.
Oikeinkirjoitussäännöt tulisi pitää mielessä silloinkin, kun blogin tyyli on rento. Yhdyssanavirheet ja puuttuvat pilkut eivät luo vakuuttavaa kuvaa yrityksestä, vaikka faktat olisivatkin kohdallaan. Jos ei ole ihan varma oikeinkirjoitussäännöistä, kannattaa antaa teksti jonkun toisen luettavaksi. Oikoluetuttaminen kannattaa toki aina, sillä toinen silmäpari huomaa yleensä myös näppäilyvirheet helpommin.
3. Kuinka usein blogia tulisi päivittää?
Tähän pätee sääntö: mitä useammin, sen parempi. Blogia ei kannata aloittaa, jos ei ole valmis panostamaan siihen säännöllisesti. Sisältömarkkinointi vaatii aina sitoutumista, sillä tuloksia saadaan aikaan ainoastaan pitkäjänteisellä työllä.
Blogitekstejä on hyvä julkaista vähintään kerran kuussa, mutta ihanteellisin julkaisutahti on kerran viikossa tai useammin. Tiheämmin päivittyvä blogi nimittäin sitouttaa huomattavasti paremmin lukijoita ja parantaa hakukonenäkyvyyttä, koska hyvin kirjoitetuista artikkeleista saadaan enemmän linkkejä tärkeille avainsanoille. Myös vanhojen artikkeleiden päivittäminen ja täydentäminen kannattaa, sillä se nostaa linkkien arvoa Googlen silmissä.
Realistiset kirjoitus- ja julkaisupäivät kannattaa suunnitella jo etukäteen, ja miettiä, kuinka paljon yhden postauksen kirjoittamiseen tarvitaan resursseja. Blogin päivittämisestä on helpompi pitää kiinni kiireenkin keskellä, jos aiheet on mietitty valmiiksi ja blogipäivät lyöty lukkoon.
Kannattaa myös muistaa, ettei blogipostauksen aina tarvitse olla edes kovin pitkä. Lyhyet ja ytimekkäät kirjoitukset palvelevat usein parhaiten kiireisiä lukijoita. Ja silloin kun on aikaa, voi vaikka kirjoittaa tekstejä valmiiksi varastoon pahan päivän varalle.
4. Jaa somessa ja mainosta
Blogiartikkelien optimoiminen auttaa lukijoita löytämään tekstisi, mutta blogia kannattaa ehdottomasti myös mainostaa. Uusi blogiartikkeli kannattaa jakaa kaikissa yrityksen somekanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa ja Linkedinissä. Esimerkiksi Facebookissa jaetun artikkelin näkyvyyttä voi myös tehostaa mainostamalla sitä rahallisesti yrityksen potentiaaliselle kohderyhmälle.
Somen lisäksi yrityksen uutiskirjeet ovat mainio paikka mainostaa uusimpia blogiartikkeleita. Kerran kuussa lähetettävässä uutiskirjeessä voi esimerkiksi listata kaikki kuukauden parhaat postaukset tilaajien nähtäville.
Kiinnostuitko yritysbloggaamisesta? Käy lukemassa myös, miten me Helpoilla kotisivuilla ryhdyimme bloggaamaan ja miten yritysblogin avulla houkutellaan lisää asiakkaita.