Hyvät nettisivut houkuttelevat kävijöitä, tarjoavat vierailijoille heidän etsimänsä tiedon ja saavat kävijät toteuttamaan halutun toimenpiteen. Lue, miten nämä tavoitteet on mahdollista saavuttaa, eli millaisista osista hyvät kotisivut rakentuvat.
Kotisivujen perusasiat kuntoon
Alkavan vuoden kunniaksi halusimme kirjoittaa yhteenvedon hyvien nettisivujen tärkeimmistä asioista. Niistä seikoista, jotka jokaisen kotisivut omistavan tai sellaisia suunnittelevan tulisi tietää ja ottaa huomioon. Näillä ohjeilla rakennat nettisivuista liidejä tuottavan koneen. Jos et lue mitään muuta artikkelia, lue tämä.
Nettisivujen tyylikäs visuaalinen ilme ja selkeä rakenne
On väärin luulla, että nettisivut olisivat pelkästään yrityksen digitaalinen käyntikortti. Vaikka sivuilta on äärimmäisen tärkeää löytää yrityksen yhteystiedot, on niiden tavoitteena usein paljon muutakin.
Jokainen yritys tietysti määrittelee nettisivujensa tavoitteet itse, mutta usein tähtäimessä voi olla esimerkiksi oman yrityksen asiantuntijuuden osoittaminen, liidien hankkiminen tai myynnin kasvattaminen suoraan verkkokauppaostoilla. Samalla kotisivut väistämättä luovat yrityksestä aina jonkinlaisen mielikuvan sivuilla vierailevalle kävijälle.
Mielikuva alkaa rakentua heti ensisilmäyksellä. Sivujen ulkoasu onkin avainasemassa, kun kävijä muodostaa ensivaikutelmaansa kotisivuista ja sitä kautta myös yrityksestä.
Vaikka yrityksen sivujen ulkoasulla, kuten vaikkapa epäonnistuneilla värivalinnoilla ja ylipäänsä vanhentuneella yleisilmeellä, ei olisi oikeasti mitään tekemistä ammattitaidon kanssa, ne silti yleensä väistämättä vaikuttavat negatiivisesti mielikuvaan yrityksestä.
Visuaalinen ilme kannattaakin ehdottomasti jättää aina ammattitaitoisen graafikon suunniteltavaksi.
Sivujen vakuuttavuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen vaikuttavat olennaisesti myös sivun selkeä asettelu ja helposti hahmotettava rakenne. On tärkeää, että navigointi sivuilla on sujuvaa ja käyttäjä löytää helposti etsimänsä tiedon.
Houkutteleva ja mahdollisimman informatiivinen sisältö
Ymmärrettävästi sivujen tärkein myynnin ja liidienhankinnan edistämiseen vaikuttava tekijä on hyvät tekstit. Mielenkiintoinen teksti houkuttelee sivuilla vierailevan kävijän jäämään sivuille, vakuuttaa tämän asiantuntijuudesta ja auttaa kohti haluttua toimenpidettä.
Toimivan tekstin edellytyksiä ovat tavoitteiden asettaminen ja kohderyhmän tunteminen. Tekstit on aina kirjoitettava tietylle yleisölle ja pidettävä mielessä, mikä on tekstien tarkoitus ja millaisia tavoitteita niiden avulla halutaan saavuttaa.
Tärkeintä on, että teksti palvelee lukijaansa mahdollisimman hyvin. Potentiaalisen asiakkaan tulee saada kaikki (esimerkiksi ostopäätökseen) tarvitsemansa tiedot sivuilta helposti. Tekstistä pitäisi käydä selkeästi ilmi, millaisen ratkaisun yritys tarjoaa kävijän “ongelmaan” ja millaisen hyödyn tämä voi sen avulla saavuttaa.
Pidätkö lukemastasi? Haluaisitko lisää kiinnostavaa sisältöä?
Sen lisäksi, että teksti tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon, sen täytyy myös vakuuttaa kävijä. Tekstistä tulee käydä ilmi, miksi kävijän kannattaisi valita juuri tämä yritys eikä esimerkiksi sen kilpailijaa.
Potentiaaliset asiakkaat voidaan vakuuttaa monin eri tavoin. Esimerkiksi yritysblogia kirjoittamalla voidaan tarjota kävijöitä kiinnostavaa, ilmaista tietoa ja samalla rakentaa yrityksen asiantuntijuuskuvaa.
Hyvillä nettisivuilla voidaan julkaista referenssejä aiemmista töistä esimerkiksi kuvien ja tarinoiden muodossa sekä jakaa nykyisiltä asiakkailta saatua positiivista palautetta.
Esittelemällä yrityksen ammattilaiset voidaan vahvistaa kuvaa asiantuntijuudesta ja samalla kätevästi madaltaa kynnystä yhteydenottoon. Tapoja on monia, ja mitä useampi keinoista otetaan käyttöön sitä lähempänä tavoitteiden saavuttamista ollaan.
Hyvä teksti myös ohjaa kävijää kohti haluttua toimenpidettä. Tekstistä käy ilmi kaikki asiakkaan toimintaa varten tarvitsemat tiedot, kuten ohjeet yhteystietojen jättämiseen, uutiskirjeen tilaamiseen tai ilmaisen kartoituskäynnin varaamiseen ja esimerkiksi käyntiosoite yrityksen myymälään.
Toimiva teksti myös kehottaa potentiaalista asiakasta “call-to-actioneiden” avulla suoraan kohti konversioita sanomalla “Tutustu palveluihimme”, “Laske hinta laskurilla” “Ota yhteyttä”, “Tilaa uutiskirje”, “Täytä yhteydenottolomake”, “Varaa helposti netissä” tai jopa “Osta nyt”.
Kotisivujen hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi on olennainen osa myyntiä edistäviä, hyviä nettisivuja. Sivujen selkeä rakenne, tyylikäs ulkoasu houkuttavine kuvineen, latausnopeus, ulkoiset linkit ja mielenkiintoiset sekä informatiiviset tekstit vaikuttavat sivujen käyttäjäystävällisyyteen ja hakukonenäkyvyyteen.
Kaikki nämä ovat edellytyksiä sille, että sivuilla on mahdollisuus päästä esimerkiksi Googlen hakukonetulosten kärkisijoille, vaan ne eivät silti ole takeita näkyvyydelle.
Yksi tärkeimmistä hakukonenäkyvyyteen vaikuttavista tekijöistä onkin avainsanojen käyttäminen sivun tekstisisällöissä ja linkeissä. Tekstissä tulisi käyttää runsaasti sellaisia avainsanoja ja niiden synonyymejä, joilla halutaan sivujen löytyvän hakukoneista ja joita tiedetään potentiaalisten asiakkaiden käyttävän hakusanoina esimerkiksi Googlessa. Keyword Planner on esimerkiksi hyvä työkalu erilaisten avainsanojen hakumäärien selvittämiseen.
Kohtuus kuitenkin kaikessa. Tekstin luettavuus ei saa kärsiä avainsanojen käytöstä, vaan ne on sijoitettava luonnolliseksi osaksi otsikoita ja leipätekstiä. Liiallisella ja luonnottomalla avainsanojen käytöllä saattaa olla jopa negatiivinen vaikutus näkyvyyteen.
Hakukoneoptimoidun tekstisisällön lisäksi avainsanoja tulisi käyttää myös esimerkiksi sivujen URL-osoitteissa ja Googlen hakutuloksissa näkyvissä meta titleissä ja meta descriptioneissa. Nämä ovatkin olennainen osa optimointia.
Kotisivujen mainonta
Olipa konversiotavoitteena sitten uutiskirjelistalle liittyminen, tarjouspyynnön jättäminen, hintalaskurin käyttäminen, varsinainen ostotapahtuma tai jokin muu, on kaikkien kotisivujen tavoitteena yleensä ensin lisätä niiden liikennemäärää. Vasta sen myötä voidaan saada lisää asiakkaita tai liidejä, eli yrityksen tuotteista tai palveluista kiinnostuneita henkilöitä, jotka jättävät esimerkiksi yhteystietonsa yritykselle.
Tyylikkäät, käyttäjäystävälliset, vakuuttavat ja hakukoneoptimoidut sivut kasvattavat varmasti aina jonkin verran sivujen kävijämääriä. Liikennemäärän kasvua kannattaa kuitenkin aina tehostaa mainonnan avulla.
Kuten sanottu hakukoneoptimoinnin avulla halutaan vaikuttaa kotisivujen näkyvyyteen esimerkiksi Googlen hakukonetuloksissa ja sitä kautta lisätä kävijämääriä. Täydellisestikään optimoidut sivut eivät kuitenkaan valitettavasti läheskään aina nouse Googlen ensimmäiselle sivulle tai edes toiselle tai kolmannelle.
Kilpailu näistä paikoista on äärimmäisen kovaa ja kaikki haluavat varmasti tehdä parhaansa yltääkseen näille sijoille. Ja mitä kilpaillummat ala ja avainsanat ovat sekä mitä uudemmat sivut, sitä vaikeampaa on pärjätä tässä kilpailussa.
Hakusanamainonta kasvattaa kotisivujen kävijämääriä
Google myy mainostilaa sekä hakutulossivujen ylä- että alalaidassa. Käytännössä yritys siis tekee (tai teettää) hakutuloksissa näkyvän mainoksen ja määrittelee, kuinka paljon on valmis maksamaan siihen sisältyvistä avainsanoista (ts. niiden klikkauksesta).
Näilläkin paikoilla on siis kilpailua, ja mitä enemmän yritys on valmis maksamaan hakusanoistaan, sitä paremmalle mainospaikalle se sijoitetaan.
Googlen Display ‑mainonnan avulla lisää vierailijoita kustannustehokkaasti
Kävijäliikenteen kasvattamiseksi hakusanamainonnan rinnalle kannattaa ottaa myös Googlen Display-mainonta.
Kyse on Googlen Display-verkostossa eli Googlen yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla näytettävistä teksti‑, kuva- ja videomainoksista, joiden avulla pyritään ohjaamaan kävijöitä yrityksen kotisivuille. Hakukonemainonnan tavoin tässäkin yritys maksaa Googlelle mainostensa klikkauksista, jotka ovat tosin Display-mainonnassa huomattavasti edullisimpia.
Googlen Remarketing ‑mainonta tavoittaa kotisivuilla aiemmin vierailleet kävijät
Kun hakusanamainonta ja Display-mainonta on saatu toimimaan, eli on saavutettu ensimmäinen tavoite, joka oli nostaa kotisivujen kävijämääriä, otetaan käyttöön kolmas mainontakeino. Kävijämäärien nousu kun ei vielä tarkoita, että olisi saavutettu kotisivujen varsinaiset konversiotavoitteet.
Yrityksen kotisivuilla ensimmäistä kertaa vierailevista kävijöistä 98 % poistuu sivulta konvertoitumatta, eikä enää palaa sivulle. Googlen Remarketing ‑mainonta onkin erittäin tehokas keino tavoittaa nämä sivulta jo kertaalleen poistuneet kävijät uudestaan.
Googlen Remarketing-mainokset ovat muuten täysin samanlaisia kuin edellä esitellyt Display-mainokset, mutta ne kohdennetaan ja näytetään nimenomaan yrityksen sivuilla aiemmin vierailleille kävijöille.
Yhteenveto
Hyvät nettisivut koostuvat monesta toisiaan tukevasta elementistä, kuten sivujen selkeästä rakenteesta, houkuttelevasta, informatiivisesta ja kävijöiden polkua ohjaavasta tekstisisällöstä sekä asiantuntevasta hakukoneoptimoinnista ja tehokkaasta kohderyhmät tavoittavasta mainonnasta. Jotta saisit houkuteltua lisää kävijöitä sivuillesi, vakuutettua heidät liideiksesi ja lopulta asiakkaiksesi, on näiden perusasioiden oltava kunnossa.