Mikä on WordPress-lisäosa?

WordPress on yksi maailman suosituimmista kotisivualustoista. Perusohjelmiston ja erilaisten sivuston rakentamista helpottavien teemojen, kuten Divi Themen lisäksi WordPressiin on saatavilla erilaisia lisäosia eli “plugareita” (engl. plugins). Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan?

Lisäosat ovat erilaisia ilmaisia tai maksullisia elementtejä, jotka voidaan asentaa WordPress-kotisivujen jatkeeksi tuomaan haluttu ominaisuus tai toiminto sivuille. Ne voivat tuoda lisäarvoa sivujen käyttäjille tai toimia pohjana koko sivuston toiminnalle. Niillä voidaan helpottaa sivustojen rakentamista ja ylläpitämistä. Esimerkkejä lisäosista ovat tietoturvaa parantavat, suorituskykyyn ja nopeuteen vaikuttavat, hakukoneoptimointia helpottavat, verkkokaupan mahdollistavat ja vaikkapa lomakkeiden luomiseen suunnitellut lisäosat.

Käytännössä kyse on siitä, ettei WordPressin perusohjelmistossa ole valmiiksi esimerkiksi yhteydenottoon tarkoitettua lomaketta tai verkkokauppamahdollisuutta, mutta ne voidaan toteuttaa kotisivuille lisäosien avulla.

Lisäosia on ladattavissa ilmaiseksi ja ostettavissa wordpress.orgista (jossa on tällä hetkellä yli 54 000 lisäosaa), erilaisista WordPress-kaupoista sekä lisäosien kehittäjien omilta sivuilta. Keräsimme tähän listaan mielestämme parhaat WordPress-lisäosat, joista ajattelimme, että myös sinä voisit hyötyä.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen

20 parasta WP-lisäosaa

1. WP Rocket -välimuistituslisäosa suorituskyvyn parantamiseksi

Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä kotisivujen käyttäjäkokemukseen vaikuttavasti tekijöistä. Hitaasti latautuvat sivut ja kuvat saattavat pahimmassa tapauksessa ajaa vierailijat pois kotisivuiltasi. Yksi nopeuteen vaikuttavista tekijöistä on välimuisti, joka säilöö sivut ja muistin ansiosta uudelleenlataa ne nopeammin. WP Rocket (49 $ vuoden lisenssi) on erinomainen välimuistituslisäosa, joka siis tallentaa sivut tilapäisesti välimuistiin ja parantaa tällä tavoin merkittävästi sivuston latausnopeutta.

WP Rocketin asetuksia säätämällä voidaan sivuston latausnopeuteen vaikuttaa välimuistin lisäksi monin eri tavoin. Lisäosan avulla esimerkiksi kotisivujen kuvat  voidaan säätää latautumaan jälkikäteen, jolloin kuvat eivät turhaan lataudu ennen kuin käyttäjä skrollaa niiden kohdalle sivuilla. WP Rocketilla voidaan myös minimoida tiedostoja, eli poistaa esimerkiksi CSS- ja Javascript-tiedostoille tyypillisiä ylimääräisiä merkkejä ja välilyöntejä, jotka hidastavat latausnopeutta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli nettisivuille tehdään muutoksia, on välimuisti hyvä aina niiden jälkeen tyhjentää. Näin muutokset näkyvät varmasti kaikille sivustovierailijoille.

2. WP Super cache -lisäosa välimuistitukseen

Ilmainen ja hyvä vaihtoehto ”caching”-lisäosalle on niin ikään WordPress-sivuja varten kehitetty WP Super cache. Tällä suositulla välimuistituslisäosalla on yli miljoona aktiivista asennusta.

WP rocketin tavoin Super cache lisää sivun ensimmäisellä vierailukerralla välimuistiin ja kasaa sen perusteella staattisen html-tiedoston, joka näytetään sivustovierailijoille seuraavilla käyntikerroilla. Tämä nopeuttaa huomattavasti sivujen latausnopeutta, kun jokaisella vierailukerralla ei tarvitse tehdä uutta tietokantakyselyä.

3. Autoptimize-lisäosa latausnopeuden parantamiseen

Autoptimize on nettisivujen optimointia varten kehitetty lisäosa, jonka avulla voidaan parantaa sivuston latausnopeutta.

Helppokäyttöinen autoptimize-lisäosa pakkaa ja yhdistää tiedostoja, optimoi kuvia ja tallentaa sivut välimuistiin, jotta ne avautuvat käyttäjälle mahdollisimman nopeasti.

4. WP fastest cache -lisäosa

Myös WP Fastest Cache on tiedostojen optimointiin, eli pakkaamiseen ja minifointiin, sekä tiedostojen sisällön staattiseen tallentamiseen tarkoitettu lisäosa. Tiedostoja optimoimalla ja välimuistitusta hyödyntämällä sivut avautuvat sivustovierailijoille nopeammin, mikä parantaa sekä käyttäjäkokemusta että hakukonenäkyvyyttä.

5. Litespeed Cache -lisäosa

Yli miljoona kertaa ladattu Litespeed Cache on niin ikään hyväksi havaittu lisäosa sivujen nopeuden optimointiin. Muiden cache-lisäosien tavoin Litespeed pienentää, pakkaa ja poistaa ylimääräiset hidastavat merkit ja tiedostot. Lisäksi se optimoi kuvakoko ja sisältää “lazy load” -ominaisuuden, joka auttaa nopeuttamaan sivujen latausnopeutta.

6. Imagify-lisäosa kuvien pienentämiseen

Myös kuvilla on tiedostojen pakkaamisen ja välimuistin hyödyntämisen lisäksi merkittävä rooli sivujen latausnopeuteen. Etenkin jos nettisivuilla on runsaasti kuvia, kannattaa ottaa huomioon kuvien optimaalinen koko. Liian suuret kuvat avautuvat hitaasti, heikentäen sivun nopeutta ja käyttömukavuutta. Imagify pienentää kuvat automaattisesti sen jälkeen, kun kuvat on ladattu nettisivuille. Imagify ei kuitenkan pienennä kuvia liikaa, joten kuvien laatu ei kärsi automaattisesta optimoinnista.

7. Advanced Custom Fields Pro -lisäosa sivujen ja tietokenttien laajentamiseen

Advanced Custom Fields Pro (25 $:n kertamaksulla) on erittäin suosittu maksullinen lisäosa, jonka avulla voidaan helposti luoda uusia lisäkenttiä. AFC:n avulla voidaan toteuttaa monipuolisia sivupohjia, joihin voidaan sisällyttää erilaisia ominaisuuksia tekstikentistä kuviin ja videoihin. Myös esimerkiksi erilaiset lomakkeet ja niiden valinnat voidaan luoda kätevästi Advanced Custom Fields Pro-lisäosan avulla.

8. WordFence -ilmainen tietoturvalisäosa

WordFence on yksi suosituimmista ilmaisista tietoturvalisäosista. Sen avulla voidaan suojata kotisivuja tietomurroilta ja palvelunestohyökkäyksiltä erittäin tehokkaasti. WordFence myös skannaa sivuston tiedostot säännöllisesti haittaohjelmien varalta ja ilmoittaa mahdollisista ongelmista sähköpostitse.

Kätevä lisäosa tarkistaa kotisivujen nykyisen tietoturvatason ja antaa ohjeita turvallisuuden parantamiseksi. Se esimerkiksi ilmoittaa sinulle, mikäli lisäosa vaatii päivitystä.

9. Yoast SEO -lisäosa kotisivujen hakukoneoptimointiin

Yoast SEO on suosituin WordPress-kotisivujen hakukoneoptimointiin kehitetty lisäosa. Sen avulla voidaan optimoida sivut hakukoneita varten ja tällä tavoin parantaa kotisivujen näkyvyyttä esimerkiksi Googlen hakutulossivuilla. Yoast SEO -lisäosasta on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio, joista ensimmäinen ajaa asiansa lähes yhtä hyvin kuin premium-versio.

Käytännössä seo-lisäosan avulla voidaan automaattisesti luoda sivustokartta (sitemap), joka auttaa hakukoneita indeksoimaan kotisivut paremmin. Sivustokartta on XML-tiedosto, johon on listattu sivuston jokainen yksittäinen sivu. Hakukoneet lukevat näitä sivustokarttoja ja löytävät niiden avulla esimerkiksi sivustolle luodut uudet sivut (kuten vaikkapa blogialustalla julkaistut uudet blogiartikkelit) nopeammin, mikä tarkoittaa, että ne löytyvät myös Googlen hakutuloksista nopeammin.

Sivustokartan lisäksi Yoast SEO -lisäosa auttaa sinua sisällyttämään tekstiin riittävästi hyviä avainsanoja ja kirjoittamaan hakukoneoptimoituja otsikoita, joskaan ei tee tätä puolestasi. Lisäosan avulla on myös helppoa kirjoittaa jokaiselle yksittäiselle sivulle oma metaotsikko ja –kuvaus sekä tarkistaa, miltä sivut näyttävät Googlen hakutulossivulla ja sosiaalisessa mediassa.

10. Bookly-lisäosa on yksi parhaista varausjärjestelmistä

Bookly-lisäosan ansiosta WordPress-sivuille voidaan asentaa todella helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen varausjärjestelmä. Varausjärjestelmä soveltuu erinomaisesti monien eri alojen yrityksille. Asiakkaat voivat esimerkiksi varata ajan kampaajalle tai hierojalle kätevästi miltä tahansa laitteelta, sillä lisäosa on responsiivinen. Varatessaan aikaa asiakkaat voivat lisäksi myös valita halutun kategorian, palvelun ja työntekijän sekä täyttää myös muita valinnaisia tietoja lomakkeeseen.

Varauksen tehtyään asiakkaat saavat itselleen vahvistusviestin ja tapaaminen merkitään automaattisesti myös sinun kalenteriisi. Varausvahvistuksen lisäksi asiakkaat saavat tapaamisesta vielä muistutusviestin ennen sovittua ajankohtaa.

Bookly-lisäosasta on saatavilla sekä köykäisempi ilmaisversio että maksullinen versio (89 $/kertamaksu). Maksullinen versio mahdollistaa myös esimerkiksi varausmaksujen vastaanottamisen kaikilla WooCommerce-verkkokauppaan saatavilla olevilla maksutavoilla.

Haluaisitko houkutella nettisivuillasi enemmän liidejä?

Ilmainen mailisuoramme tarjoaa yli 12 testatusti toimivaa keinoa kasvattaa myyntiäsi verkkosivujesi avulla. Tilaa kattava vinkkipaketti suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.

Mailisuora
Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelemisen *

Leo Sävel
CEO, Patner

Leo Sävel

11. Contact Form 7 -lisäosalla yhteydenottolomake kotisivuille

Lähes kaikilla kotisivuilla on jonkinlainen yhteydenottolomake, jolla asiakas voi lähettää viestin, tarjouspyynnön tai soittopyynnön yritykselle. Kun sivustovierailija on täyttänyt lomakkeen, lähtee siitä  ilmoitus sähköpostiin. Contact Form -lisäosa on paras ilmainen tapa lisätä yhteydenottolomakkeita (tai miksei kysely- ja muitakin lomakkeita) kotisivuille. Se mahdollistaa monien erinäköisten ja sisältöisten lomakkeiden upottamisen esimerkiksi kotisivujen yhteydenottosivulle.

12. Flamingo -lisäosa Contact Form 7:n tueksi

Edellä esitellyn lomakelisäosan käyttäjät hyötyvät yleensä myös sen tueksi suunnitellusta Flamingo-lisäosasta. Koska Contact Form 7 ei tallenna lähetettyjä viestejä, kannattaa hankkia myös ilmainen Flamingo-lisäosa. Flamingo tallentaa yhteydenottolomakkeella lähetetyt viestit tietokantaan, eikä sinun tarvitse murehtia tärkeiden viestien hukkumisesta.

13. MonsterInsightsin Google Analytics Dashboard -lisäosa 

MonsterInsightsin Google Analytics -lisäosa on helppo tapa lisätä Google Analytics -kävijäseuranta WordPress-sivuille. MonsterInsightsin lisäosalla on yli 2 miljoonaa aktiivista latausta ja se onkin suosituin Analytics-lisäosa WordPressille.

Käytännössä lisäosan avulla voidaan asentaa kotisivuille Analyticsin kävijäseuranta, jonka kautta saadaan helposti tietoa sivuston liikenteestä, kuten kävijämääristä ja siitä, mitä kautta vierailijat saapuvat sivuille ja mitä kautta poistuvat sieltä.

Google Analytics voidaan asentaa myös seurantakoodin avulla, mutta lisäosan avulla se on huomattavasti helpompaa, eikä vaadi lainkaan koodaamisosaamista. Lisäosan etuna, verrattuna pelkän seurantakoodin asentamiseen, on se, että kävijäliikenteen tietoja voidaan tarkastella suoraan WordPressin ohjausnäkymässä kirjautumatta erikseen Analyticsiin.

14. Stop Spammers -lisäosa roskapostien estämiseen

Stop Spammers on kätevä ilmainen lisäosa roskaposteja ja kirjautumisyrityksiä vastaan. Lisäosalla voidaan suorittaa yli 20 erilaisen roskapostin ja haittaohjelman tarkastus ja estää roskapostia yli 100 eri maasta.

15. Redirection-lisäosa uudelleenohjaukseen

Redirection on suosituin ilmainen lisäosa WordPress-sivujen uudelleenohjaukseen. Uudelleenohjausta tarvitaan esimerkiksi silloin, jos sivustouudistuksen yhteydessä linkkirakenne muuttuu mutta halutaan, että vanhat ulkopuoliset linkit esimerkiksi Googlessa ja muilla sivustoilla toimivat edelleen.

Hyödylliset lisäosat verkkokauppiaille

16. WooCommerce-lisäosalla verkkokauppa kotisivuille

WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Se on WordPress-sivustolle asennettava ilmainen lisäosa, joka mahdollistaa niin fyysisten kuin digitaalisten tuotteiden, kuten verkkokurssien myymisen. WordPress-sivustolle asennettavan lisäosan avulla voit siis myydä yrityksesi tuotteita helposti suoraan kotisivuiltasi.

WooCommerce on ehdottomasti paras lisäosa suomalaisten verkkokauppojen perustamiseen, sillä se mahdollistaa kaikki meille tyypillisimmät maksutavat, kuten esimerkiksi Bambora Checkoutin, Klarna-maksun ja Paytrail-maksun.

17. WooCommerce Bookings and Appointments -lisäosa ajanvaraukseen

WooCommerce Bookings and Appointments on tehokas lisäosa, jonka avulla voit tehdä online-varauksia verkkosivustollesi. Voit myydä aikaasi, palveluitasi ja vuokrata tuotteitasi asettamalla haluamasi hinnat ja ajat. Tämä on ainoa ajanvarauslisäosa, joka pystyy käsittelemään kaikkia varaus- tai tapahtumanhallintajärjestelmän vaativia liiketoimintatyyppejä, joka myös toimii 24/7. Lisäksi tämä lisäosa tukee osittaisia ​​maksuja, henkilöstöhallintaa, toistuvia varauksia, useiden toimittajien tukea ja paljon muuta. Lisäosalla on yli 200 viiden tähden arvostelua.

PluginHive WooCommerce Bookings -lisäosa tarjoaa joukon ominaisuuksia, joiden avulla voit luoda täydellisen online-varausjärjestelmän verkkosivustollesi.

  1. Voit tarjota yhden tai useamman päivän varauksia, tai varauksia joissa on kiinteä päivämäärä ja kellonaika
  2. Hallitse kustannuksia, saatavuutta, resursseja, osallistujia, puskuriaikaa ja paljon muuta
  3. Natiivituki kaksisuuntaiselle Google-kalenterin synkronoinnille, WPML:lle, Dokanille jne.
  4. Voit lisätä mukautettuja kenttiä lisätäksesi vaihtoehtoja
  5. Muuta kalenterin ulkoasua ja värejä verkkosivustosi teeman mukaan
  6. Mukana sähköposti-ilmoituksia ja muistutuksia sinulle ja asiakkaillesi

18. WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips -lisäosa

PDF Invoices & Packing Slips -lisäosan avulla verkkokauppias voi automaattisesti lisätä PDF-laskun asiakkaalle sähköpostilla lähetettävään tilausvahvistukseen. Lisäosaan sisältyy peruspohja sekä mahdollisuus muokata sitä tai luoda kokonaan oma pohja. Lisäosa mahdollistaa myös sekä laskun että lähetyslistan tulostamisen, jolloin ne on helppo lähettää tilauksen mukana asiakkaalle.

Bonuksena pari hyvää lisäosaa WooCommerce-verkkokauppaan Markupilta!

19. WooCommerce Shipit -lisäosalla toimitustavat verkkokauppaan

Shipit-lisäosan avulla verkkokauppias saa kaikki Shipit-kuljetustenhallintajärjestelmän tarjoamat toimitustavat käyttöönsä. Lisäosan ansiosta myös pakettikorttien tulostaminen onnistuu kätevästi hallintapaneelista.

20. Noutopistehaku-lisäosa

WooCommerce Shipit -lisäosan kanssa suositellaan käytettäväksi myös Markupin Noutopistehaku-lisäsosaa. Noutopistehaku-lisäosan avulla WooCommerce-verkkokaupan kassalle on mahdollista lisätä toimitustavaksi myös noutopistehaut Postiin, Matkahuoltoon, PostNordiin ja DB Schenkerille.

Lopuksi

Voit kehittää kotisivujasi monilla erilaisilla hyödyllisillä lisäosilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että valtavan lisäosavalikoiman joukosta löytyy myös lukuisia huonoja plugareita. Lisäosia valittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota ainakin siihen, milloin lisäosa on viimeksi päivitetty. Päivittämättömät lisäosat voivat johtaa WordPressin toimimattomuuteen ja tietoturvaongelmiin. Kannattaa myös tarkistaa, kuinka monella sivulla lisäosa on tällä hetkellä käytössä (Active Installs), sillä mitä suositumpi plugari on, sitä todennäköisemmin sen tekijät yhä ylläpitävät ja kehittävät sitä.

On myös hyvä muistaa, että lisäosien liiallinen käyttö hidastaa kotisivujen latausnopeutta, ja siksi kannattaakin harkita aina ennen uuden lisäosan lataamista, onko se sivuston ja käyttäjien näkökulmasta aidosti hyödyllinen. WordPressin oman P3-työkalun avulla voit tarkistaa, mitkä lisäosat hidastavat sivustoa ja mitkä niistä eivät ole sivustosi kannalta aivan välttämättömiä.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen