/ / Nettisivujen latausnopeuden parantaminen

Nettisivujen latausnopeuden parantaminen

|
Paranna nettisivujesi latausaikaa.png
Miksi nettisivut latautuvat hitaasti? Näillä vinkeillä testaat kotisivujesi todellisen latausnopeuden ja voit parantaa sitä.

Miksi kotisivujen latausnopeus on niin tärkeää?

Nettisivujen latausnopeus vaikuttaa merkittävästi kävijäkokemukseen, konversioiden toteutumiseen ja hakukonenäkyvyyteen. Mitä hitaammin yrityksen kotisivut latautuvat, sitä todennäköisemmin sivuilla vieraileva kävijä äänestää jaloillaan.

Nettisivuilta tarvittava tieto halutaan saada selville äkkiä ja sivuja halutaan selailla usein ihan pikaisestikin. Harva enää tänä päivänä viitsii jäädä odottelemaan hitaasti latautuvia sivuja ja vähitellen paljastuvia kuvia. Huonoimmassa tapauksesssa malttamattomimmat kävijät painavat takaisin-painiketta ja etsivät jonkun toisen palveluntarjoajan sivut.

Kävijäkokemus vaikuttaa väistämättä asiakkaan yrityksestä luomaan mielikuvaan, ja konversiotavoitteet jäävät saavuttamatta, kun potentiaaliset asiakkaat poistuvat sivustolta ennen aikojaan. Tänä päivänä yli puolet netinkäyttäjistä selaa verkkosivuja puhelimellaan ja yli puolet heistä kertoo poistuvansa sivustolta, jos latausnopeus on yli 3 sekuntia.

Lisäksi sivuston latausnopeus vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. Hakukoneista ainakin Google ja Bing arvostavat nopeasti latautuvia nettisivuja, mikä tarkoittaa, etteivät ne priorisoi sivujasi kovinkaan korkealle hakutuloksissaan, mikäli yrityksesi sivut latautuvat hitaasti. Hakukonenäkyvyys taas puolestaan vaikuttaa siihen, miten hyvin asiakkaasi löytävät tiensä sivuillesi ja näin se vaikuttaa välillisesti myös nettisivujen konversiotavoitteisiin, eli esimerkiksi myyntiin.

Hitaasti latautuvilla sivuilla on siis monia negatiivisia vaikutuksia, mutta onneksi ongelmaan voidaan puuttua, kun tiedetään, mikä sen aiheuttaa.

Miten sivuston latausnopeus voidaan selvittää?

Kun mietitään, miten sivuston latausnopeutta voitaisiin parantaa, täytyy ensimmäiseksi selvittää tämänhetkinen latausnopeus ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen. Sivuston latausnopeuden selvittäminen käy helposti, sillä tarjolla on useita tähän tarkoitukseen sopivia ilmaisia työkaluja. Tässä niistä pari suosituinta:

Pingdom Website Speed Test -työkalun avulla voidaan helposti saada selville sivuston todellinen latausnopeus. Sinun tarvitsee vain syöttää nettisivujesi URL-osoite hakukenttään ja aloittaa sivuston analysointi. Testitulokset kertovat nettisivujen latausnopeuden lisäksi myös parannusehdotuksia, joita sivuston nopeuttamiseksi voisi olla järkevää toteuttaa.

Google PageSpeed Insights -työkalun avulla voidaan niin ikään selvittää latausnopeuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi työkalu ehdottaa automaattisesti korjauksia, joita sivuston nopeuttamiseksi voitaisiin tehdä.

Nopeina voidaan pitää sivuja, jotka latautuvat alle kahdessa sekunnissa. Silloinkin kannattaa kuitenkin käydä läpi, voisiko sivuja nopeuttaa entisestään.

Sivuston latausnopeuteen vaikuttavat asiat

Jos kuitenkin havaitaan, että kotisivut ovat auttamatta liian hitaat, on syytä tarkistaa yleisimmät latausnopeuteen vaikuttavat tekijät. Seuraavaksi käymme läpi, mistä se yleensä johtuu, jos kotisivut latautuvat hitaasti ja miten nettisivujen latausnopeutta voidaan parantaa. Nämä vinkit soveltuvat etenkin WordPress-kotisivujen latausnopeuden parantamiseen.

1. Palvelin

Huonot palvelintilat ovat yksi nettisivujen latausnopeutta heikentävistä tekijöistä. Ensinnäkin jos palvelinten maantieteellinen sijainti on valittu väärin, kasvattaa se viivettä palvelimen ja sivustovierailijan välillä. Mikäli tärkeimmät kävijät tulevat sivuille Suomesta, on syytä valita kotimainen palvelintila, ulkomaisen sijaan. Jos käyttäjiä tulee paljon myös ulkomailta, on tietenkin syytä valita palvelin sen mukaan.

Myös palvelimen tilaan on syytä kiinnittää huomiota. Jaettu palvelintila soveltuu hyvin pienemmille ja vähemmän liikennöidyille sivustoille. Jos taas sivustovierailijoita on useita satoja päivässä, ei muiden sivustojen kanssa jaettu palvelintila ole optimaalisin vaihtoehto. Vilkkaammin liikennöidyille, suurille sivustoille, verkkokaupoille ja pienille sivustoille, joille halutaan varmistaa paras mahdollinen kävijäkokemus soveltuu parhaiten oma palvelin, joka on vain ja ainoastaan tätä sivustoa varten räätälöity. 

Pilvipalvelin on kaikille sivustoille paras vaihtoehto, oli kyse sitten jaetusta tai omasta pilvipalvelimesta. Mitä enemmän sivustolla on kävijöitä, sitä enemmän se kuormittaa palvelinta. Ylikuormittunut palvelin on puolestaan hidas. Siksi kannattaa aina valita pilvipalvelin, joka vapauttaa lisää resursseja sitä mukaa, kun niitä tarvitaan.

2. Kuvien optimointi

Toinen nettisivujen hitauteen vaikuttava tekijä on liian suuret kuvatiedostot. Mitä suurempia kotisivuilla olevat kuvat ovat, sitä kauemmin niiden lataaminen kestää. Kannattaa siis tarkistaa, että kuvat ovat kooltaan alle 200 kt.

Jos näin ei kuitenkaan ole, kuvien tiedostokokoa on helppo pienentää sopivan kokoisiksi esimerkiksi ilmaisen TinyPNG-työkalun avulla. Raahaat vain jpg- tai png-muotoisen kuvatiedoston työkaluun, joka pienentää sen sinulle automaattisesti. Liian montaa kertaa tiedostoa ei kuitenkaan kannata käyttää työkalun läpi, ettei kuvanlaatu kärsi enempää kuin on tarvetta.

3. Välimuisti

Myös välimuistia kannattaa hyödyntää latausnopeuden parantamiseksi. Välimuisti säilöö sivusi, jolloin niiden latausnopeus paranee. Välimuistin ansiosta sivusto uudelleenlatautuu nopeammin, kun käyttäjä, joka on jo vieraillut sivuillasi, palaa sinne uudestaan.

Esimerkiksi WordPress-sivuille on saatavilla erilaisia lisäosia, joiden avulla välimuistia voidaan optimoida. Helppojen kotisivujen asiakkaiden sivustoilla on käytössä WP Rocket -lisäosa, joka tallentaa sivun tilapäisesti välimuistiin ensimmäisellä käyntikerralla. Tällä tavoin sivuston latausnopeus paranee, kun sivut tuodaan käyttäjälle suoraan välimuistista.

Mikäli nettisivuilla tehdään muutoksia, on välimuisti kuitenkin hyvä tyhjentää, jotta sivuilla tehdyt muutokset varmasti näkyvät kaikille sivustovierailijoille.

4. Tiedostojen minimointi

WP Rocket on hyvä lisäosa myös tiedostojen minimoimiseen. Esimerkiksi CSS- ja Javascript-tiedostot sisältävät usein paljon turhia välilyöntejä ja merkkejä, jotka lisäävät kokonaisdatan määrää ja hidastavat tällä tavoin sivuston latausnopeutta. WP Rocketilla nämä ylimääräiset merkit voidaan automaattisesti poistaa ja nopeuttaa sivuston latausaikoja.

5. Lisäosien määrä

Yksi tyypillisimmistä syistä siihen, miksi sivut latautuvat hitaasti, on lisäosien määrä. Jos kotisivuilla on valtava määrä erilaisia lisäosia, sivut hidastuvat. Siksi kaikki sivustoa hidastavat ja turhat lisäosat tulisi poistaa. Tämä on toki fiksua myös tietoturvan kannalta.

WordPressin oman P3-työkalun avulla voidaan selvittää, miten lisäosat vaikuttavat WordPress-kotisivuihisi. Siispä ennen kuin lisäosia lähdetään poistamaan, kannattaa tarkistaa, mitkä lisäosat hidastavat sivustoa ja mitkä niistä eivät ole sivuston kannalta aivan välttämättömiä.

6. Teema

Yleensä WordPress-nettisivut rakennetaan jonkin valmiin teeman päälle. Yksinkertaisesti sanottuna teema on valmis sapluuna, joka mahdollistaa sivujen helpomman rakentamisen. Saatavilla on lukuisia erilaisia maksullisia ja ilmaisia teemoja. Toiset teemoista ovat todella hyviä, toiset taas eivät niinkään. Teemat vaikuttavat merkittävästi myös sivuston latausnopeuteen, ja siksi teeman valintaan kannattaakin panostaa.

Usein teema saatetaan virheellisesti valita alan mukaan. Teemat on kuitenkin suunniteltu yleensä niin, että ne soveltuvat monien eri alojen yrityksille, vaikka teeman markkinointia varten toteutettu demosivusto olisikin suunniteltu jollekin tietylle alalle. 

Teeman valinnassa kannattaa kiinnittää ennemmin huomiota siihen, kuinka suosittu teema on ja millainen tiimi sen taustalla on. Mitä suositumpi teema on ja mitä suurempi tiimi sen taustalla on, sitä todennäköisemmin teemaa myös kehitetään, päivitetään ja parannellaan jatkuvasti.

Muita asioita, joihin teeman valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ovat muun muassa tuen saatavuus, muiden käyttäjien arvostelut ja responsiivisuus. Kun etsit kotisivuillesi sopivinta teemaa, kannattaa käydä lukemassa artikkelimme Miten valita paras WordPress-teema?

Helppojen kotisivujen asiakkaiden nettisivut rakennetaan aina käyttäen WordPressin monipuolista Elementor-rakentajaa ja Hello-teemaa, joita korjataan ja kehitetään säännöllisesti nopeammiksi ja käyttäjäystävällisemmiksi.

Jos siis tuntuu, että verkkosivustosi latautuu hitaasti, testaa sivujen todellinen latausaika ja tee ainakin tässä artikkelissa mainitut toimenpiteet latausajan nopeuttamiseksi. 

Kaipaatko apua nettisivujesi latausnopeuden parantamisessa?

Varaa maksuton konsultaatiopuhelu alla olevalla lomakkeella, niin jutellaan miten yrityksesi nettisivuista saisi nopeammat.

Varaa maksuton konsultaatiopuhelu

Seuraa meitä

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä