Hakukoneoptimointi eli SEO (eng. Search Engine Optimization) tarkoittaa yksinkertaistettuna prosessia, jossa muutamilla tärkeillä toimenpiteillä parannetaan sivuston orgaanista, eli luonnollista näkyvyyttä Googlessa, Bingissä ja muissa hakukoneissa.
Mitä parempi näkyvyys sivuilla on hakutuloksissa, sitä todennäköisemmin hakija klikkaa hakutulosta, jolloin sivusto saa liikennettä, liidejä ja myös myyntiä ko. avainsanan avulla.
Hakukoneoptimoinnin tekeminen kannattaa erityisesti silloin, kun yrityksesi tuotteet tai palvelut ovat sellaisia, joita ihmiset etsivät Googlesta ja muista hakukoneista.
Toisin kuin maksetut hakumainokset, hakukoneille ei voi maksaa korkeammista orgaanisista hakusijoista. Tämä on kohta, jossa me ja muut SEO-expertit astumme kuvaan.
Jotta voi ymmärtää hakukoneoptimointia, täytyy tietää, kuinka hakukoneet toimivat. Miten omaa näkyvyyttä hakukoneiden hakuviidakossa voi siis parantaa?
Hakukoneoptimointi koostuu kolmesta kokonaisuudesta
- Tekninen toteutus (verkkosivusto)
- Sisällöt
- Ulkoiset linkit (backlinkit)
Hakukoneoptimointi yksinkertaistettuna, lyhyesti ja vieläpä selkokielellä
Jos et halua lukea pitkää tekstiä kaikista ranking -sijoituksiin vaikuttavista tekijöistä, tässä on testatusti toimivat nyrkkisäännöt hakukoneoptimoinnissa menestymiseen:
- Rakenna sivusto, joka on looginen, helppokäyttöinen ja kaikin puolin käyttäjäystävällinen
- Tee sivustosta visuaalisesti selkeä ja luottamusta herättävä
- Varmista, että verkkosivujesi alusta on teknisesti laadukas sekä nopea, jota Google ja muut hakukoneet arvostavat enemmän
- Julkaise kattavia ja laadukkaita sisältöjä niistä aiheista ja avainsanoista, joilla haluaisit sivustosi löytyvän
- Käytä avainsanoja sisältöjesi linkissä, otsikossa, väliotsikoissa ja leipätekstissä
- Kirjoita monista eri aiheista tuloshakuisesti, mutta älä kuitenkaan ”roiski”
- Kirjoita vain yksi artikkeli per avainsana, sillä muuten artikkelit alkavat kilpailla keskenään
- Pyri hankkimaan sisällöillesi backlinkkejä – kysy apua etenkin tähän
Kun haluat kasvattaa Google-näkyvyyttäsi, ota yhteyttä
Suunnitellaan yhdessä liiketoimintaasi tukeva hakukonenäkyvyyden strategia, jolla Google-sijoituksesi nostetaan uudelle tasolle.
Leo Sävel

Hakukonebotit keräävät tietoja indexiin
Hakukoneet, kuten Google ja Bing, käyttävät botteja, jotka kulkevat sivustolta toiselle, keräävät tietoja ja tallentavat ne indexiin. Indeksiä voidaan verrata jättimäiseen kirjastoon, jossa kirjastonhoitaja hakee ja auttaa löytämään valtavien kirjapinojen seasta juuri sen teoksen, jota sillä hetkellä etsitään.
Hakukoneiden algoritmit analysoivat rekisterissä olevia sivuja ja ottavat huomioon satoja sijoitukseen vaikuttavia tekijöitä ja signaaleja. Niiden pohjalta ne määrittävät, missä järjestyksessä sivujen tulisi näkyä hakutuloksissa tietyllä hakusanalla. Kirjastoanalogiassamme kirjastonhoitaja on lukenut kirjaston jokaisen kirjan ja voi kertoa tarkalleen, mistä kirjasta löytää vastaukset haluttuihin kysymyksiin.
Hakurobotit arvioivat jatkuvalla syötöllä, kuinka hyvin verkkosivusto tai verkkosivu pystyy antamaan etsijälle sen, mitä hän etsii. Tämän takia myös hakukonesijoitukset muuttuvat jatkuvasti.
Hakukoneoptimointi on päältä kaunis sademetsä, jonka varjoissa piilee suuria vaaroja
Hakukoneoptimointi koostuu useasta eri tekijästä, ja jokaisella niistä on oma painoarvonsa hakukonenäkyvyyden kehittymisessä. Esimerkiksi sisällön laatu ja avainsanatutkimus ovat sisällön optimoinnin avaintekijöitä, ja indeksoitavuus ja nopeus ovat tärkeitä sivuston rakenteeseen liittyviä tekijöitä. Vyyhti on todella laaja.
Kortilla on toinen puoli. Siinä missä näkyvyyttä voi parantaa usealla eri keinolla, voi sitä myös heikentää varsin monella tapaa. Jos sivuston hakukoneoptimointi ei ole kunnossa (esim. sivusto on hidas, linkkirakenne on huono ja sisällöt ovat vähälaatuisia), sivut tuskin tulevat löytymään Googlesta millään tärkeillä avainsanoilla – jos lainkaan.
Väärillä valinnoilla on mahdollista ”myrkyttää” sivujensa hakukonenäkyvyys. Nämä niin kutsutut myrkyt ovat keinoja, jotka saattoivat riittää takaamaan korkean sijoituksen vielä silloin, kun hakukoneiden menetelmät olivat paljon vähemmän kehittyneitä.
Esimerkiksi tekijänoikeuksien vastainen sisältö, mainoksia täyteen ahdetut sivut tai epämääräiset keinot saattavat edelleen toimia lyhyen aikaa – ainakin siihen asti, kunnes jää kiinni. Hakukoneita ei siis tule aliarvioida, ja tempuilla hankittu näkyvyys voi kadota yhtä nopeasti kuin on tullutkin.
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeä osa markkinointia?
Hakukoneoptimointi voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:
- Paikallinen hakukoneoptimointi
- Uutiset ja blogi
- Verkkokaupan hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimoinnin vivahteiden tunteminen kussakin ryhmässä voi auttaa menestymään hakutuloksissa niin pienyrityksen, blogin kuin verkkokaupan osalta.
Hakualgoritmit on suunniteltu nostamaan esiin relevantteja, hakukoneiden arvostamia sivuja ja tarjoamaan käyttäjille tehokas ja laadukas hakukokemus. Sivuston ja sisällön optimointi edellä mainittujen tekijöiden perusteella auttaa sivuja sijoittumaan korkeammalle hakutuloksissa.
Hakukoneoptimointi on olennainen osa suomalaisten yritysten digitaalista markkinointia, sillä Suomessakin tehdään päivittäin yli 30 miljoonaa Google-hakua. Suuri osa hauista tehdään usein myös kaupallisessa tarkoituksessa, etsiäkseen tietoa tuotteista ja palveluista. Hakutulokset ovat monien brändien ensisijainen digitaalisen liikenteen lähde. Samalla ne täydentävät muita markkinointikanavia.
Parempi näkyvyys ja sijoittuminen kilpailijoita korkeammalle hakutuloksissa voi vaikuttaa merkittävästi yrityksen tulokseen. Toisin sanoen, sisällön laadulla on oikeasti väliä.
Rich results ja kehittynyt hakualgoritmi
Jotta asia ei tuntuisi liian simppeliltä, hakutuloksissa olevat ominaisuudet, kuten ”rich results” ja ”knowledge panels”, voivat lisätä huomattavasti näkyvyyttä ja antaa käyttäjille enemmän tietoa yrityksestä suoraan hakutuloksissa.
Hakutulokset ovat kehittyneet viime vuosina niin, että ne antavat käyttäjille entistä suorempia vastauksia ja tietoja. Tällä tarkoitetaan sitä, että hakukoneet pyrkivät antamaan sellaisia hakutuloksia, joista hakija saa hakemansa ilman, että hänen edes tarvitsisi mennä tuloksena tulleille verkkosivulle.
- Rikkaat hakutulokset ovat parannettuja hakutuloksia, jotka tarjoavat heti hakunäkymässä hakutuloksesta lisätietoja, kuten tuotearvioita. Näillä hakutuloksilla on yleensä korkeampi klikkausprosentti kuin tavallisilla hakutuloksilla.
- Tietopaneelit ovat hakutulossivulla näkyviä laatikoita, joita Google näyttää, kun käyttäjä hakee esimerkiksi tiettyä henkilöä, paikkaa, organisaatiota, tapahtumaa jne. Niiden tarkoituksena on auttaa hakijaa saamaan nopeaa tietoa hakemastaan aiheesta.
Näihin kannattaa pyytää ammattilaisen apua ja vinkkejä, jotta voit saada myös oman sivustosi löytymään rikkaista hakutuloksista ja muista visuaalisemmista hakutuloksista, kuten tietopaneeleista.
Yhteenvetona todettakoon, että hakukoneoptimointi on kokonaisvaltaisen markkinoinnin perusta. Kun ymmärtää, mitä verkkosivuston käyttäjät haluavat, voi tätä tietoa hyödyntää yhtä lailla niin kampanjoissa (maksetuissa ja orgaanisissa), verkkosivustoilla, sosiaalisessa mediassa kuin missä tahansa muualla.
Kuinka selviytyä hakukoneoptimoinnista hengissä?
Siintääkö hakukoneoptimoinnin lehvästö edessä, mutta viidakkoveitsi on jäänyt teroittamatta? Ei huolta, me autamme sinua nousemaan maanpinnalta aina puiden latvoihin ja niiden yläpuolelle saakka!
Kuten todettu, hakukoneoptimointi on monen tekijän summa. Ensi alkuun pääsee kartoittamalla, millaisessa tilanteessa verkkosivujensa nykyinen hakukoneoptimointi on. Onko paikallisesta hakukoneoptimoinnista otettu kaikki hyöty irti? Päivittyykö blogi laadukkaalla ja oikealla sisällöllä? Näkyykö verkkokauppa hakutuloksissa?
Laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu hakukoneoptimointi on tehokas keino näkyvyyden parantamiseen. Mutta ollakseen menestyvä, pitää ymmärtää sekä on-page- ja off-page-hakukoneoptimoinnin tekijät sekä myrkyt ja keinot, jotka voivat vahingoittaa sijoitusta.
Google käsittelee päivittäin miljardeja Google-hakuja, ja orgaaniset hakutulokset ovat erittäin suuri osa tästä valtavasta hakujen sademetsästä. Yli 80 prosenttia kilkatuista hakutuloksista ovat orgaanisia eivätkä sponsoroituja. Siksi panostaminen orgaaniseen näkyvyyteen on elintärkeää.
Vaikka orgaanisten sijoitusten turvaaminen ja ylläpitäminen vaatii jonkin verran ennakoivia ja jatkuvia investointeja, jokainen klikkaus, joka tuo liikennettä verkkosivustollesi, on täysin ilmainen.
Haluaisitko houkutella nettisivuillasi enemmän liidejä?
Ilmainen mailisuoramme tarjoaa yli 12 testatusti toimivaa keinoa kasvattaa myyntiäsi verkkosivujesi avulla. Tilaa kattava vinkkipaketti suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.
Leo Sävel
CEO, Patner
