Asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta-arvio on tämän artikkelin pääaihe. Seuraavaksi käydään läpi siihen vaikuttavia seikkoja. Myös ilmaisen hinta-arvion saat tilattua videon alta löytyvästä linkistä.

Asunnon hinta-arvioon vaikuttavat monet tekijät. Yksi tärkeimmistä arvioon vaikuttavista tekijöistä on asunnon sijainti. Jos asunto sijaitsee esimerkiksi jossain Suomen suurimmista kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella tai Oulussa, on asuntokin lähtökohtaisesti kalliimpi. Mm. Koti Vaihtoon LKV toimii näillä kaikilla alueilla ja heiltä saat kätevästi nopean asuntoarvion etänäkin.

Mitä lähempänä keskustaa ja mitä paremmilla yhteyksillä, sitä arvokkaamman se tekee asunnosta. Asunnon hintaan vaikuttaa paljolti siis sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti. Myös yliopistokaupungit ja kaupungit, joissa on ammattikorkeakoulu ovat sijainnin kannalta hyviä. Tällaisia ovat esimerkiksi: Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Pori, Joensuu ja Lappeenranta.

Sijainti vaikuttaa luonnollisesti myös alueen markkinatilanteeseen ja siihen, millaisia asuntokauppoja alueella on aikaisemmin tehty. Mitä arvokkaampi alue, sitä arvokkaampi asunto ja sitä paremman kauppahinnan siitä todennäköisesti saa. Kiinteistönvälittäjillä on käytössään vain välittäjillä tarkoitettu palvelu, josta pystyy tarkastelemaan alueella tai taloyhtiössä aikaisemmin toteutuneiden kauppojen hintoja.

Jos esimerkiksi haluaisi myydä asunnon kerrostalosta ja alakerran vastaava asunto samanlaisella pohjalla on myyty muutama kuukausi sitten 250 000 euron hintaan, se antaa osviittaa myös myytävän asunnon hinnasta. Neliömäärän ja pohjan lisäksi tulee huomioida, että ylempi kerros on yleensä vähän arvokkaampi.

Tämän lisäksi on hyvä tarkastella, millaisia remontteja huoneistoon on tehty ja mitä on tekemättä. Jos huoneisto on remontoitu juuri viimeisen päälle, siitä voi saada huomattavasti enemmän rahaa myytäessä, kuin alkuperäisessä kunnossa olevasta asunnosta. Olettaen toki, että ei ole laitettu punaisia tai myrkynvihreitä kalliita keittiön ovia, vaan perinteisempää esim. skandinaavista tyyliä, joka sopii useammalle ostajalle.

Näin voi tehdä esimerkiksi 10 000 euron remontin, joka nostaakin asunnon arvoa 20 000 eurolla. Näin voi ansaita kohtuullisen helposti 10 000 euroa, jos löytää hyvän tekijän hyvällä hinta-laatusuhteella. Tästä syystä myös uudet asunnot suunnitellaan skandinaaviseen, neutraalimpaan tyyliin, joissa asunnon tuleva omistaja ei ole päässyt tekemään muutostoiveita värien, materiaalien yms. suhteen.

Näiden lisäksi asunnon hinta-arvio on suoraan verrannollinen esimerkiksi taloyhtiön tuleviin remontteihin. Onko putkiremontti juuri tehty? Oliko kyseessä perinteinen remontti vai sukitus? Miten ikkunat, parvekkeet tai ovet? Onko julkisivuremontti lähiaikoina tulossa?

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa arvioida varmasti, miten tämän tyyppiset remontit vaikuttavat asunnon arvoon. Kiinteistönvälittäjät arvioivat yleensä asunnon arvon täysin ilmaiseksi. Arviokäynnin saaminen on kiinteistönvälittäjälle liidi, joka hyvin hoidettuna voi johtaa siihen, että asuntoarvion tilaava myyjä käyttäisi välittäjää kotinsa myynnissä. Kodin myyntiin kannattaa valita hyvää välitystapaa noudattava kiinteistönvälittäjä tai toimisto!

Kaikki yhtiön tulevat remontit vaikuttavat myös hintaan, sillä tuleva ostaja joutuu ottamaan tämän huomioon kuluissa ja myös asumismukavuudessa. Jos hän haluaisi esimerkiksi ulkoapäin tyylikkään talon, mutta julkisivuremontti on todennäköisesti tulossa vasta yli 10 vuoden päästä, ei hän asuntoa välttämättä ostaisi. Yleensä se on kuitenkin niin päin, että ihmiset toivovat sitä, että remontteja ei olisi lähiaikoina hirveästi tulossa ja näin säästyisi rahaakin merkittävä määrä. Tämä vaikuttaisi positiivisesti siihen, että asunnon asumiskustannukset säilyisivät maltillisina.

Asunnon hinta-arvioon vaikuttaa siis sijainnin lisäksi alueen markkinatilanne, ja tarkemmin se, millaisia kauppoja alueella on tehty. Sekä juuri kyseisen asunnon tarkemmat ominaisuudet, kuten tehdyt remontit ja niiden materiaalivalinnat. Sekä tietysti tulevat remontit.

Tämän lisäksi esimerkiksi asunnon pohjaratkaisulla on merkittävä rooli. Jos asunnossa on juuri tehty esimerkiksi keittiöremontti, mutta seinää keittiön ja olohuoneen välillä ei ole puhkaistu, remonttiin käytetyt eurot eivät välttämättä kotiudu niin hyvin. Suurin osa ihmisistä haluavat tänä päivänä avoimen yhteisen keittiö- ja olohuonetilan, eivätkä erillistä eristettyä keittiötilaa, jossa on ruokapöytä samassa huoneessa.

Asunnon hinta-arvio ja asunnon rakennusvuosi kulkevat myös käsi kädessä sekä vaikuttavat toisiinsa. 2021 vuonna valmistunut omakotitalo on todennäköisesti huomattavasti helpompi myydä, kuin 1978 valmistunut omakotitalo. Tietysti jos 2021 OKT:llä on huono sijainti, esim. 50m ison moottoritien varresta ja vanhempi talo on paremmalla alueella, voi tilanne kääntyä päälaelleen. Lähtökohtaisesti kuitenkin vanhempien asuntojen myynti on haastavampaa, ainakin pientaloissa. Esimerkiksi Helsingin keskustan historialliset ja vanhat kerrostalot ovat tietysti asia erikseen.