1. Kirjanpito

Jokainen yrittäjä on kirjanpitovelvollinen, joten jokaisen yrittäjän täytyy miettiä, miten kirjanpitonsa hoitaa. Suosittelemme kirjanpidon ulkoistamista, koska osaava kirjanpitäjä tai kirjanpitopalvelu varmistaa, että kirjanpitosi on hoidettu oikein.

Varsinkin alkuvaiheessa kirjanpito voi tuntua vain lisäkululta, mutta sen tuomat hyödyt ovat yleensä suuremmat. Ellet ole itse kirjanpidon ammattilainen, aikaa voi kulua yllättävän paljon pelkästään kirjanpidon ja verotuksen perusteiden ymmärtämiseen. Yrittäjänä aikasi on arvokasta ja sinun kannattaa keskittyä olennaiseen, eli yrityksesi pyörittämiseen. Kirjanpitäjä myös varmistaa, että̈ kirjanpito, verovähennykset ja muut viralliset paperityöt tulee tehtyä̈ oikein. Kirjanpitäjä tuo mielenrauhaa ja turvaa, kun tiedät että kaikki on hoidettu oikein.

Kirjanpitoratkaisuja on monenlaisia ja palveluita löytyy myös hyvin edullisesti, varsinkin jos toimintasi on alkuun pienimuotoista. ilona.works helpottaa yrittämiseen liittyvien palveluiden hankkimista kokoamalla palveluntarjoajat yhteen paikkaan. ilona.worksin verkkokaupassa vertaat kirjanpitopalvelut ja hankit yrityksellesi sopivimman.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen

2. Yritystili

Yritystili on yksi ensimmäisistä asioista, jonka yritystoimintaa varten tarvitset. Osakeyhtiölle yritystili on vaatimus, joka täytyy olla ennen yrityksen perustamista, mutta myös toiminimiyrittäjän kannattaa hankkia yritystili. Yritystili varmistaa, etteivät yrityksen ja yrittäjän omat rahat mene sekaisin. Se helpottaa myös yrityksen talouden seuraamista ja kirjanpitoa.

Kun kaikki yrityksen raha-asiat ovat yhdellä tilillä, tulosten, myynnin ja kustannusten seuranta helpottuu ja seuraat paremmin kassavirran kehitystä. Erillinen yritystili helpottaa myös verojen maksua. Yritystilillä huolehdit paremmin ennakkoverojen ja arvolisäveron maksuun tarvittavista varoista, sillä se auttaa tilin menojen ja tulojen seurannassa.

Yritystilille on käytännössä kaksi ratkaisua Suomessa: perinteinen pankkitili tai Holvin yritystili. Yrityksen pankkitilin avaamiseen tarvitse kaupparekisteriotteen sekä muita yritykseesi liittyviä asiakirjoja, käytännöt vaihtelevat pankeittain ja yritysmuodoittain. Tilin voi avata joko verkossa tai paikan päällä pankin konttorissa. Valitset sitten perinteisen pankin tai modernin digitilin, on yritystilin valinnassa tärkeintä huomioida omat tarpeet ja mieltymykset.

Haluaisitko houkutella nettisivuillasi enemmän liidejä?

Ilmainen mailisuoramme tarjoaa yli 12 testatusti toimivaa keinoa kasvattaa myyntiäsi verkkosivujesi avulla. Tilaa kattava vinkkipaketti suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.

Mailisuora
Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelemisen *

Leo Sävel
CEO, Patner

Leo Sävel

3. YEL- vakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka kasvattaa eläkettä ja parantaa muuta sosiaaliturvaa. Saat tukea toimeentuloosi, jos sairastut, jäät työttömäksi, saat perheenlisäystä tai jäät eläkkeelle.

YEL-vakuutus on pakollinen silloin, kun yrittäjä asuu sekä toimii Suomessa, on 18–67-vuotias ja yritystoiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta. Jos toimintasi alkaa hyvin pienenä, eikä työtulosi ylitä 8063,57 euron alarajaa (vuonna 2021), ei sinun tarvitse vakuutusta ottaa. Ehtojen täyttyessä, YEL-vakuutus täytyy ottaa viimeistään kuusi kuukautta yritystoiminnan alkamisen jälkeen. Jos tiedät näiden ehtojen täyttyvän, kannattaa vakuutus hoitaa heti yrityksen perustamisen jälkeen.

YEL-maksua maksetaan tietyn maksuprosentin mukaan ja se lasketaan itse määrittelemästäsi YEL-työtulosta. Maksuprosentti vaihtelee vuosittain ja myös vakuutettavan ikä vaikuttaa prosentin suuruuteen. Jos olet ryhtynyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat YEL-maksuista 22 prosenttia alennusta neljältä ensimmäiseltä vuodelta.

YEL-maksun määrä on sama kaikissa työeläkevakuutusyhtiöissä, mutta vakuutusyhtiöiden palveluissa on eroja, joten niitä kannattaa vertailla. ilona.worksin kautta vertaat ja hankit YEL-vakuutuksen helposti.

4. Laskutusohjelma

Laskutuksella huolehdit, että saat työstäsi palkkion. Laskut ovat myös olennainen osa yrityksen kirjanpitoa, ja laskutus on yleensä välttämätön osa yritystoimintaa. Vaikka laskutusmuodoissa ja laskun ulkoasuissa on eroja, sisältö on monella tapaa sama. Laskusta käy ilmi maksutiedot, kustannusten erittely sekä maksuehdot. Laskun tulee täyttää myös arvolisäverolain muutokset.

Jos laskutat yritystoiminnassasi asiakkaita, on laskutusohjelma yksi perustyökaluistasi ja sellainen kannattaa hankkia heti yritystä perustettaessa. Laskutusohjelman käytöllä on paljon hyötyjä. Ensinnäkin säästät aikaa, kun ohjelma antaa sinulle valmiin laskutuspohjan ja automatisoi tiettyjä toimintoja, kuten viitenumeron luomisen. Laskutusohjelmalla tehty lasku on myös ammattimaisempi kuin itse tehty lasku. Laskutusohjelmalla myös varmistat, että olet laittanut laskuun kaikki tarvittavat tiedot. Näin virheiden tapahtuminen esimerkiksi laskumerkintöjen osalta vähenee.

Laskutusohjelma kannattaa ottaa avuksi, jos laskutat enemmän kuin muutaman kerran vuodessa. Ohjelmat ovat enimmäkseen edullisia eli pienellä investoinnilla saa jo arvokasta apua yrityksen pyörittämiseen. Laskutusohjelma tekee yrityksen laskutuksesta helpompaa ja voi samalla myös tarjota lisäominaisuuksia yrityksen taloudenhallintaan.

5. Kotisivut

Nykyään kotisivut kuuluvat lähes joka yrityksen perustarpeisiin, siksi hakukoneoptimointi ja yleisestikin verkkonäkyvyys kannattaa laittaa kuntoon heti yritystoimintaa aloitettaessa. Asiakaskysyntä painottuu yhä enemmän sähköisiin kanaviin ja yrityksen kotisivut ovat usein ensimmäinen väylä tutustua yritykseen. Jätä yhteydenottopyyntö tästä.

Verkkosivut antavat asiakkaalle ensivaikutelman yrityksestä, joten niihin kannattaa panostaa. Hyvin ja perusteellisesti laadituilla kotisivuilla saat yrityksellesi näkyvyyttä, joka taas vauhdittaa yrityksen liiketoimintaa. Kotisivut edustavat yritystäsi sekä auttavat ammatillisen imagon ja uskottavuuden rakentamisessa. Yrityksen verkkosivuilla on myös muita tärkeitä tavoitteita, kuten liidien kerääminen tai tuotteiden myyminen. Tavoitteet vaihtelevat eri yrityksillä, sen vuoksi onkin tärkeää, että yrityksesi kotisivut ovat juuri sinun yrityksesi tavoitteiden mukaisesti suunniteltu.

Kotisivut voi joko tehdä itse tai tilata ammattilaiselta. Helpot Kotisivut tarjoaa yrityksesi tarpeisiin, tavoitteisiin sekä budjettiin räätälöidyt kotisivuratkaisut. Laadit yrityksesi kotisivut helposti ja vaivattomasti juuri yrityksesi tarpeiden mukaan.

6. Yrityksen muut vakuutukset

Pääsääntöisesti YEL-vakuutus on ainoa yrittäjältä vaadittu pakollinen vakuutus, mutta joillakin toimialoilla on muitakin lakisääteisiä vakuutuksia. Lisäksi jos aiot palkata työntekijöitä, tulee sinun myös huolehtia työntekijöiden lakisääteisistä vakuutuksista kuten työntekijän eläkevakuutuksesta.

Lakisääteisten vakuutusten lisäksi voi olla järkevää vakuuttaa toimintansa ja itsensä muutenkin. Hankittavat vapaaehtoiset vakuutukset vaihtelevat paljon yrityksen toimialan ja toiminnan laajuudesta riippuen ja tarpeesi pohjautuvat siihen minkälaisia riskejä toiminnassasi on.

Vapaaehtoiset vakuutukset jaetaan kolmeen tyyppiin: henkilövakuutukset, vastuuvakuutukset ja omaisuusvakuutukset. Henkilövakuutusratkaisuilla turvaat itsesi ja yrityksesi toiminnan jatkuvuuden. Henkilövakuutuksia ovat muun muassa yrittäjän tapaturmavakuutus ja sairasvakuutus. Yrittäjä voi myös hankkia matkavakuutuksen työ- ja vapaa-ajan matkoille.

Vastuuvakuutus korvaa yrityksesi toiminnasta aiheutuneet henkilö- ja esinevahingot. Vastuuvakuutus on yksi tärkeimmistä hankittavista vakuutuksista, sillä myös huolellisesti toimintansa suunnitellut yritys voi joutua korvausvelvolliseksi vahingon tapahtuessa. Vastuuvakuutusten yhteydessä on myös suositeltavaa harkita oikeusturvavakuutusta, näin yrityksen nimissä solmitut sopimukset ovat oikeusturvavakuutuksen piirissä.

Aloita yritystoiminta

Listattujen palveluiden avulla olet valmis aloittamaan matkasi yrittäjänä! Jos et ole vielä perustanut omaa yritystä, teet sen helposti netissä ilona.worksin ilmaisen perusta yritys -palvelun kautta. Palvelussa saat ohjeita ja vinkkejä koko yrityksen perustamisen vaiheiden läpi sekä hankit samalla myös yrittämisen palvelut kirjanpidosta maksupäätteisiin samasta paikasta.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen