Kuvat tekstin ohessa sitouttavat ja osallistavat vahvemmin

Yksi internet 2.0:n päämääristä on käyttäjien osallistaminen. Yrityksen nettisivujen sisältöön on helpompi samastua, jos sivustolla on pelkän tekstin lisäksi myös kuvamateriaalia. Tekstin oheen voi liittää kuvia rikastamaan tekstiä. Kuvituskuvat luovat sivustolle keveyttä ja silmäiltävyyttä.

Yrityksen henkilöstöstä on hyvä olla kuvat nettisivuilla. Näin olemassa oleva tai potentiaalinen asiakas tietää kenen kanssa on tekemisissä jo ennen ensimmäistä yhteydenottoa. Toki yhteydenoton kynnyskin saattaa pienentyä, kun vastaanottajan kasvot ovat jo mielessä.

Laatu on kuvissa kaiken a ja o, joten siihen kannattaa panostaa. Mikäli resurssit eivät kuitenkaan syystä tai toisesta riitä ammattivalokuvaajan ottamiin kuviin, voi ilmaisista kuvapankeista löytyä myös kelpo kuvia nettisivuille. Toki henkilöstön kuvat on järkevää teetättää ammattilaisella joka tapauksessa, sillä niitä ei voi mikään kuvapankkikuva korvata.

On tärkeää, että nettisivujen kuvat sopivat aiheeseen ja henkivät yrityksen arvomaailmaa. Parhaimmillaan ne tuottavat tekstin ohessa lisäarvoa ja sitouttavat asiakasta.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen

Yhtenäinen linjaus kuvissa

Ei ole kiveen kirjoitettua sääntöä, jonka mukaan sivuilla tulisi käyttää ainoastaan joko itse otettuja kuvia tai valmiita kuvapankkikuvia. On täysin mahdollista käyttää molempia sopivassa suhteessa, kunhan sivuston kuvamaailma pysyy yhtenäisenä.

Sivuston kuvien yhtenäistä linjaa saa rakennettua muokkaamalla kuvia esimerkiksi saman sävyisiksi valotusta ja kontrastia fiksaamalla. Nykyisin maallikkokin onnistuu helposti näissä simppeleissä kuvankäsittelyissä, kiitos puhelinten ja tietokoneiden sisäänrakennettujen kuvankäsittelyohjelmien.

Jos kuvankäsittely kiinnostaa enemmän, on siihen olemassa useita erilaisia ilmaisia sovelluksia. Näistä esimerkkeinä hyväksi todetut VSCO ja Snapseed. Myös Canva on ilmainen ja hyväksi todettu kuvankäsittelyohjelma, joskin se soveltuu ominaisuuksiltaan kenties paremmin sosiaalisen median maailmaan.

Edellä mainituissa sovelluksissa on mahdollista käsitellä kuvia laittamalla kuvan päälle valmiita filttereitä. Nettisivuille tulevissa kuvissa filttereitä on kuitenkin syytä käyttää harkiten ja ennemminkin kannattaa tutustua valon ja kontrastin sekä värisävyn muokkaamiseen. Kuvien käsittelyssä kannattaa olla melko hienovarainen ja pysyä neutraalissa.

Lokalisaatio kannattaa pitää mielessä nettisivujen kuvia valitessa

Verkkosivujen kuvien on hyvä olla täkäläiseen maailmaan sopivia, jotta sivusto pysyy uskottavana, eivätkä kuvapankkikuvat hyppää silmille. Palmukuvat suomalaisen olohuoneen ikkunanäkymänä eivät ole välttämättä kovinkaan hyvin linjassa yrityksen tarjoaman tuotteen tai palvelun kanssa.

Allekirjoittanut on ollut välillä hyvinkin yllättynyt saatuaan tietää joidenkin sivustojen käyttäneen ainoastaan kuvapankista hankittuja kuvia, niin onnistuneesti ne on valittu. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että suomalaisille sivustoille valittaisiin mahdollisimman skandinaavisia kuvia. Ellei kyseessä sitten ole esimerkiksi matkailusivusto.

Haluaisitko houkutella nettisivuillasi enemmän liidejä?

Ilmainen mailisuoramme tarjoaa yli 12 testatusti toimivaa keinoa kasvattaa myyntiäsi verkkosivujesi avulla. Tilaa kattava vinkkipaketti suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.

Mailisuora
Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelemisen *

Leo Sävel
CEO, Patner

Leo Sävel

Pohjoismaisia kuvapankkeja suomalaisiin tarpeisiin

Olemme listanneet muutamia Helppojen kotisivujen ilmaisia suosikkikuvapankkeja aiemmin. Niistä ja kuvien optimoinnista nettisivuja varten voit lukea lisää tästä postauksesta. Listaamme postauksen lopussa yleensä asiakkaille suosittelemiamme kuvapankkisivustoja.

Kyseisessä blogipostauksessa mainitut kuvapankit ovat melko yleismaailmallisia, joskin Suomeen liittyviä hakusanoja käyttämällä löytyy jonkin verran kuvamateriaalia. Suomalaisten kuvapankkien ongelma taas on se, että vaikka kuvat keskittyvät suomalaisiin aiheisiin, eivät pankit sisällä kovin runsaasti kuvia.

Kuvia Suomesta -kuvapankki sisältää jonkin verran ilmaisia Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä ilmaisia kuvia, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Pankki on nopeasti selattu läpi, mutta suuri osa kuvista vaikuttaa erittäin käyttökelpoisilta.

Kuvat ovat julkaistu Creative Commons Zero -lisenssin alla, mikä tarkoittaa sitä, että kuvaaja ei enää omista oikeuksia kuviin. Ne ovat vapaasti käytettävissä myös kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka kuvaajaa tai sivustoa ei ole CC0-kuvissa välttämätöntä ilmoittaa, on se kuitenkin varsin kohteliasta.

Vastavalo-sivusto ei Kuvia Suomesta -pankin tapaan ole ilmainen, mutta pitää sisällään varsin kattavan ja päivittyvän kuvakannan. Toki kuvista täytyy maksaa useampi kymmenen euroa, jos niitä haluaa käyttää.

Cupcake-sivusto on ruotsalainen, mutta kuvat taipuvat helposti myös suomalaiseen kuvamaisemaan. Cupcaken kuvat ovat jonkin verran käsiteltyjä, joten ne eivät välttämättä sovellu aivan geneerisiin tilanteisiin.

Grizzlybear.se on Cupcaken tavoin ruotsalainen, ja sivustolla on melko laaja otanta esimerkiksi luontokuvia. Hakumahdollisuutta ei ole, mikä tekee sivustosta hankalasti käytettävän.

Finnassa on kattava lajitelma erilaisia kuvia niin kaupallisiin kuin epäkaupallisiin tarkoituksiin. Kuvat ovat takuulla kotimaisia ja aitoja. Palvelusta löytyy etsimällä paikallisia kuvia niin menneistä kuin nykyisistäkin ajoista. Kuvia on niin paljon, että etsiminen tuntuu välillä melko haastavalta.

Mitä tulee pitää mielessä, kun valitset kuvia nettisivuillesi

  • Muista kuvia valitessasi tarkistaa, mitkä niiden lisenssit ovat. Tekijänoikeudet kannattaa pitää mielessä, ettet joudu ongelmiin käytettyäsi jonkun toisen omistamaa kuvaa ilman lupaa.
  • Jos kuvien valitseminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa tutustua saman alan muiden toimijoiden käyttämiin kuviin. Näin saat hyviä vinkkejä siitä, minkä tyylisiä kuvia voisit omilla sivuillasi käyttää.
  • Jos päätät palkata kuvaajan ottamaan kuvat yrityksesi kotisivuille, lukaise kirjoittamamme postaus ammattivalokuvaajan valinnasta. Valokuvaajan palkkaamalla saat juuri sellaiset kuvat kuin itse haluat. Lisäksi kuvista saa luotua yrityksen oman kuvapankin, josta voi ammentaa materiaalia esimerkiksi someen.
  • Myös maksulliset kuvapankit ovat aivan varteenotettava vaihtoehto, jos ilmaisista kuvapankeista ei tunnu sopivia kuvia löytyvän.
  • Tarvittaessa autamme sinua löytämään sopivat kuvat sivuillesi ja graafikkomme muokkaa niitä halutunlaiseksi.
  • Kuvien kokoa on hyvä miettiä jo ennen kuin lähettää ne sivujen tekijälle. Nettisivut nopeutuvat, kun kuvat ovat optimaalisessa muodossa. Esimerkiksi Tinypng on näppärä apuväline kuvien optimointiin

Muista myös videomateriaali

Jopa 60 prosenttia internetin sisällöstä on videota, joten kuvien lisäksi myös videomateriaalin käyttöä nettisivuilla kannattaa miettiä, sillä se on jatkuvasti kasvava formaatti erityisesti sosiaalisen median kanavilla. Videoissa on mahdollista tuoda esille asioita, jotka eivät välttämättä tekstimuodossa toimisi yhtä hyvin. 

Lopuksi

Me Helpoilla kotisivuilla suosittelemme aiemmin mainittujen lisäksi seuraavia kuvapankkeja: Shutterstock, Pixabay, Pexels ja Unsplash. Asiakkaanamme et luonnollisestikaan maksa Shutterstockin kuvista, sillä meillä on siihen lisenssi.

Meiltä saat apua kuvien valintaan, oli sitten kyseessä omat tai kuvapankin kuvat. Graafikkomme visuaalista silmää kannattaa hyödyntää silloin, kun sivuille halutaan tasapainoinen kuvamaailma. Ota yhteyttä, niin laitetaan nettisivujesi kuvamaailma kuntoon.

Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä

Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.

Leo Sävel

Leo Sävel
Blogi alalomake yleinen